Jak zrobić pyszną i prostą w wykonaniu francuską zupę cebulową?
Zupa cebulowa to sztandarowa potrawa kuchni francuskiej. Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu. Taką zupą zajadali się chłopi i ubodzy mieszkańcy miast we Francji. Chociaż składa się tylko z kilku składników smakuje wyśmienicie, a jej wykonanie jest banalnie proste.
Do wykonania francuskiej cebulowej zupy potrzebne będą:
- 5 białych cebul
- 800 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- oliwa
- tymianek (świeży lub suszony)
- szklanka białego wytrawnego wina
- tarty żółty ser
- bagietka
- sól, pieprz
Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Do garnka z grubym dnem wlej warstwę oliwy i rozgrzej ją. Na rozgrzany tłuszcz wsyp cebulę i duś ją na małym ogniu przez około 35 minut.
Tego etapu nie można przyśpieszać – zbyt szybkie usmażenie cebuli na dużym ogniu spowoduje, że zupa będzie miała gorzki smak. Tylko długie duszenie cebuli na małym ogniu daje zupie charakterystyczny słodkawy smak cebuli.
Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj wszystko kilka minut, aby odparował alkohol z wina i nada potrawie delikatny smak. Dodaj bulion, przyprawy i gotuj jeszcze 40 minut.
Pociętą w małe kromki bagietkę grilluj w piekarniku lub na patelni, przełóż do talerzy, zalej zupą i posyp żółtym serem.
Smacznego – Bon appétit!
Osoby, które tutaj trafiły szukały także:
– zupa cebulowa z winem
– przepis na francuską zupę cebulową
– zupa cebulowa prosty przepis
– zupa cebulowa przepis z serem