Szpinak jest niezwykle cennym warzywem. Zawiera dużo cennych soli mineralnych zwłaszcza magnezu i fosforu oraz dużo witaminy A, E i C. Dostępny przez cały rok, nawet mrożony nie traci swych właściwości odżywczych. Dlatego też nie powinno go zabraknąć w naszej diecie. Proponujemy zatem przygotowanie smacznego, prostego i ładnie wyglądającego dania – zapiekanki szpinakowej w cieście francuskim.
Składniki:
- ciasto francuskie kupione lub zrobione samodzielnie (zobacz przepis na ciasto francuskie)
- paczka mrożonego szpinaku
- łyżka masła
- 30 dag twarogu
- 8 jajek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wyłóż dno i boki formy ciastem francuskim. Upiecz na złoty kolor w temperaturze około 200°C (około 10 minut).
Szpinak rozmróź, podduś na maśle wraz z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Twaróg zmiksuj z trzema żółtkami, połącz ze szpinakiem. Dodaj pianę ubitą z trzech białek. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, obierz.
Na podpieczone ciasto wyłóż farsz, wciśnij w niego jajka i przykryj resztką ciasta. Piecz około 40 minut w temperaturze 190°C.
Mała rada. Ciasto francuskie może w czasie pieczenia zbytnio urosnąć. Aby tego uniknąć po wylepieniu nim formy przykryj je pergaminem i wypełnij suchą fasolą i podpiecz. Potem wyjmij pergamin wraz z fasolą, dołóż farsz i upiecz.
SMACZNEGO.
Zobacz też przepis na knedle ze szpinakiem.