Pomysł na ciekawą wielkanocną rzeżuchę w skorupkach powstał po opublikowaniu na naszym fanpage na facebooku „Mini ogródka w skorupkach”.
Tak przygotowana rzeżuszka jest niezwykłą i oryginalną ozdobą na wielkanocny stół lub parapet w kuchni bądź salonie. Bardzo efektywnie wygląda kilka tak przygotowanych rzeżuszek obok siebie. Skorupki można dodatkowo ozdobić wstążką lub nawet pomalować.
Uwaga! Pamiętajmy, że rzeżucha od momentu zasiania potrzebuje ok. 10 dni na wyrośnięcie do wielkości prezentowanej na zdjęciu, zatem dziś, te kilka dni przed Wielkanocą, jest najlepszy moment na jej przygotowanie.
Należy przygotować do zrobienia dekoracji świątecznej :
- skorupki od jajek (mogą być to skorupki po surowych jajkach, np. takie, które pozostają po jajecznicy – należy je jednak przed zasianiem rzeżuchy wyparzyć, mogą być też podłużne – prezentowane na zdjęciu poniżej – które możemy uzyskać z ugotowanych jaj, delikatnie je obierając),
- watę lub waciki kosmetyczne,
- nasiona rzeżuchy
Sposób wykonania dekoracji świątecznej :
- do przygotowanych skorupek włożyć watę lub wacik kosmetyczny, następnie zwilżyć go wodą,
- wysypać nasiona rzeżuchy, niezbyt gęsto – tak, aby były niewielkie odstępy między ziarenkami,
- postawić w ciepłym i nasłonecznionym (lub przy tegorocznej pogodzie – naświetlonym) miejscu,
- WAŻNE: naszą mini hodowlę należy codziennie pielęgnować, tzn. podlewać, ok. 1 łyżeczką wody (nadmiaru wody należy się pozbyć, ponieważ w innym wypadku nasiona nie wykiełkują).
Mamy nadzieję, że nasz pomysł przypadnie Wam do gustu i pięknie przystroi bogate świąteczne stoły w Waszych domach 🙂