Wielkanocne ciasteczka to małe smakołyki, które przypomną Wam smak dzieciństwa (pudełko z nimi po otwarciu przepięknie pachnie dawnymi PetitBuerrami!), a ich dekorowanie pozwoli Wam wspaniale spędzić czas z rodziną. Prawda, że takie kolorowe ciasteczka wyglądają prześlicznie?
Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne (na około 80-100 ciastek):
- 1 i 3/5 kostki masła w temp. pokojowej
- 400g cukru pudru
- 5 szklanek mąki
- 2 duże jajka
- 2 żółtka (białka zostawić do lukru)
- opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do dłoni, podsypać mąką. Należy pamiętać, że używamy dużo masła i ciasto będzie wyczuwalnie tłuste i nieco 'wilgotne’. W takim stanie wyrobioną kulę ciasta owinąć folią i schłodzić 40-60 min w lodówce.
Ciasta kruchego nie wyrabiamy zbyt długo!
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość 3-5mm i pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp. 180’C.
Przepis na lukier królewski:
– 2 białka
– 2 szkl. cukru pudru
– naturalne barwniki spożywcze
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Mieszamy do rozpuszczenia cukru pudru, aż lukier zgęstnieje i będzie widoczny delikatny połysk.
Możemy podzielić go na porcje i dodać barwniki spożywcze. W zależności od ilości użytego barwnika, otrzymamy odpowiednią intensywność koloru. I do zabawy! 🙂 SMACZNEGO!
Kolorowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych, pełnych uśmiechu, ciepła, zapachu babek i mazurków oraz przepysznych jajek!
Życzą Bianka i Tomek.