Dieta Dukana zrobiła swego czasu furorę, a następnie została zdyskredytowana przez dietetyków jako sprzeczna z zasadami zdrowego odżywiania. Jednak ze względu na atrakcyjne przepisy związane z dietą, nadal jest chętnie stosowana, tym samym dobrze jest poznać jej prawdziwe zalety oraz wady.
Co to jest dieta Dukana?
Dieta Dukana to inaczej dieta białkowa, która opiera się na dostarczaniu organizmowi przede wszystkim tego składnika, choć nie tylko. Ze względu na opieranie się na białku wydaje się dość niepozorna i bezpieczna, zwłaszcza że jej twórca opierał się na haśle „bezpiecznie i zdrowo”. Okazuje się jednak, że jak każda dieta ma ona swoje zalety, jak i swoje wady, które trzeba wziąć pod uwagę przed zdecydowaniem się na nią.
Poza jedzeniem głównie białka dieta Dukana wymaga trzymania się kilku faz, które ułatwiają chudnięcie zgodnie z oczekiwaniami. Jest ich 4:
- faza uderzeniowa,
- faza naprzemienna,
- faza utrwalania efektów,
- faza stabilizacji.
Trzymanie się wyznaczonych faz oraz przejście ich do końca pozwala na osiągnięcie oczekiwanego wyniku na wadze. Warto przy tym wiedzieć, że dieta białkowa Dukana jest przeznaczona dla osób zdrowych, walczących z nadwagą lub dla takich, które chcą zbudować masę mięśniową w miejscu tkanki tłuszczowej.
Przeczytaj także: jak skutecznie odkwasić organizm?
Zalety diety Dukana
Ze względu na ciągłą popularność Diety, mimo sceptycyzmu dietetyków, dobrze jest poznać jej zalety. Świadczą one o tym, że dieta nie jest całkowicie nieskuteczna, lecz przynosi pewne dobre efekty. Należą do nich:
- redukcja masy ciała – białko, które jest podstawą diety przyczynia się do szybszej redukcji zbędnej masy ciała oraz jej zamianę na tkankę mięśniową,
- bez wielkich wyrzeczeń – w przeciwieństwie do wielu innych diet odchudzających dieta Dukana nie jest jednym, wielkim pasmem wyrzeczeń, ponieważ istnieje dużo przepisów odpowiednich dla każdej fazy, które pozwalają zjeść całkiem smacznie, nawet z deserami,
- bez uczucia głodu – dieta nie pozwala również na ciągłe odczuwanie głodu, ponieważ zniwelowanie tkanki tłuszczowej jest wynikiem spalania makroskładników, czyli białek, a nie wynikiem niedoboru kalorycznego,
- bez liczenia kalorii – kolejną zaleta diety Dukana jest brak konieczności liczenia kalorii co znacznie ułatwia przestrzeganie jej zasad, jedzenie i przygotowywanie posiłków,
- smaczne dania – do przygotowania posiłków nie trzeba tworzyć niejadalnych papek ani jadać tylko tego, co mało smaczne, dania oraz produkty na diecie są smaczne i nie odstręczają, można je stosować nawet po zakończeniu diety.
Przeczytaj także: 10 naturalnych wspomagaczy odchudzania
Wady diety Dukana
Jak wiele diet dieta Dukana ma wady, które także trzeba wziąć pod uwagę, jeśli chce się zastosować ten sposób odżywiania. Wśród wad można wymienić:
- zaparcia – podstawą posiłków jest białko, jak przystało na dietę białkową, co łączy się z małą ilością błonnika w organizmie, w związku z tym pogarsza się nieco funkcjonowanie jelit i może dojść do problemów z wydalaniem resztek pokarmowych,
- monotonia – dopiero w ostatnich dwóch fazach diety zyskuje ona na różnorodności, początkowo jest monotonna i może zniechęcać do stosowania,
- braki witamin – tak, jak brakuje błonnika, tak brakować może witamin, dlatego bywa niezbędna suplementacja w postaci tabletek, aby nie dopuścić do wysokich niedoborów.
Przeczytaj także: Jak poprawić trawienie?