Często nawet nie wiemy jak w prosty sposób możemy ułatwić sobie codzienną, kuchenną czynność. Ślizgająca się deska do krojenia, przypalająca się skórka z kurczaka, czy długo stygnące jajka na twardo to nie problem gdy zapoznasz się z naszymi sztuczkami kuchennymi.
Ślizgająca się deska do krojenia
Aby deska do krojenia nie ślizgała się po stole to w czasie krojenia połóż pod nią ręcznik lub ścierkę. Ścierka pod deską zmniejszy również hałas przy rozbijaniu mięsa na kotlety.
Gotowanie ziemniaków
Aby ziemniaki w czasie gotowania nie rozpadły się, należy dodać do wody łyżkę soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki nie rozpadną się, a ich smak będzie lepszy.
Wyciskanie soku z cytryny
Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny przeturlaj owoc kilka razy po blacie przyciskając go ręką (masuj). Z tak przygotowanej cytryny łatwiej wycisnąć sok.
Pieczenie ryby i kurczaka
Piekąc drób lub ryby zdarza się, że skóra przykleja się do blachy (folii aluminiowej). W rezultacie nasze danie traci na urodzie. Zamiast apetycznego udka mamy poszarpany kawał mięsa. Część skóry przykleiła się do blachy. Jest bardzo prosty sposób aby temu zapobiec. Wystarczy pokroić cebulę w krążki, rozłożyć równomiernie na blasze a na niej ułożyć rybę lub kurczaka. Dzięki temu zabiegowi skórka nie oderwie się od potrawy a nasze danie nabierze lepszego smaku. Zamiast cebuli możesz zastosować plasterki marchwi lub cytryny.
Jak szybko obrać gotowane jajka
Ugotowane na twardo jajka polej zimną wodą (wystarczy chwila aby gorąca skorupka nie poparzyła dłoni). Następnie postukaj każdym jajkiem o stół aby skorupka popękała z różnych stron. Następnie wrzuć jajka do zimnej wody. W ten sposób jajka stygną znacznie szybciej a skorupka schodzi o wiele łatwiej.
Szybkie obieranie cebuli i czosnku
Aby czosnek lub cebulę łatwo obrać ze skórek, namocz warzywa w gorącej wodzie. Skórki zmiękną i zejdą bez problemu.
Marchew i buraki nie gotowane ale pieczone
Jeżeli przygotowujesz sałatkę z warzyw: marchewki, pietruszki lub buraków nie gotuj ich – wtedy stracą wiele ze swoich odżywczych właściwości. Lepiej warzywa zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w 200 stopniach, przez 45 minut.
Jak otworzyć kokos
Aby otworzyć orzech kokosowy owiń go ręcznikiem i połóż na twardej powierzchni (np. na podłodze) i stuknij młotkiem. Podobnie możesz postąpić z innymi orzechami, np. greckimi. Dzięki ręcznikowi skorupy orzecha nie będą rozpryskiwały się po całym mieszkaniu.
A może znasz jakieś ciekawe sztuczki kuchenne? Podziel się nimi w komentarzu.