Lato to czas, kiedy nie ma się ochoty na wystawne obiady, ciężkie sosy ani nawet na samo gotowanie wymagające spędzenia czasu w kuchni. Zamiast męczyć się w oparach potraw skwierczących na piecu, dobrze jest zdecydować się na przyrządzenie czegoś co jest smaczne, a nie wymaga wiele pracy.
Kurczak z jabłkami
Połączenie mięsa oraz owoców może wydawać się niektórym dziwne, jednak potrafi dać jedzeniu zaskakująco korzystny smak. Dodatkowo latem o owoce nietrudno, wiec warto wykorzystać je w sposób nietypowy. Do przyrządzenia szybkiego, letniego dania wystarczą:
- filet z piersi kurczaka,
- curry, oregano lub przyprawa do kurczaka,
- 1 duże jabłko,
- 1 garść roszponki,
- 1 łyżka rodzynek,
- Sos sojowy (opcjonalnie).
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić ze zbędnych elementów. Pokroić na podłużne paski, po czym obtoczyć dokładnie w przyprawach i układać na patelni z rozgrzanym olejem – niezbyt głębokim. W czasie, kiedy kurczak będzie się smażył przygotować pozostałe składniki. Jabłko umyć i bez obierania ze skórki pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu średniej wielkości. Roszponkę przemyć i ułożyć na jabłku, posypać rodzynkami. Usmażoną z dwóch stron pierś z kurczaka położyć na owocach i warzywach. Całość można ozdobić sosem sojowym albo octem balsamicznym.
Cukinia z mozzarellą
Świetnym posiłkiem na letnie popołudnie albo wieczór jest również cukinia z mozzarellą, do jej przygotowania potrzeba naprawdę niewiele, mianowicie:
- 1 cukinię dużą,
- mozzarellę,
- oregano,
- tymianek,
- pieprz,
- oliwę z oliwek.
Cukinię umyć dokładnie i bez obierania jej ze skórki pokroić na plasterki o grubości 1cm. Rozgrzać patelnię grillową, a następnie kłaść na niej plasterki. Przysmażyć z obu stron, aż będą brązowawe, lecz nie spalone. Po przewróceniu na drugą stronę kłaść na każdą cukinię plasterek mozzarelli. Posypać całość przyprawami – w takiej ilości, jaką lubi się najbardziej. Poczekać, aż ser delikatnie się rozpuści, po czym ściągać przysmak z patelni, przekładać na talerze i zjadać póki mozzarella jest roztopiona.
Gruszka z nadzieniem
Letnią porą potrawy z grilla są szczególnie lubiane. Jednak poza mięsem, które bywa ciężkie i może znudzić się po czasie, dobrze jest zacząć grillować owoce. Wbrew pozorom nie zmieniają się w papkę pod wpływem ciepła, ale mają doskonały smak – gruszka z nadzieniem może o tym zaświadczyć. Przeczytaj również artykuł jak dobrze grillować.
Do jej przygotowania potrzebne są:
- 4 gruszki,
- ser pleśniowy,
- 1 łyżka żurawiny.
Gruszki umyć, pozbawić łodyżek i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć z gruszek gniazdo nasienne, w międzyczasie rozgrzewając grilla lub patelnię grillową. Posmarować ruszt lub powierzchnię patelni odrobiną oliwy z oliwek i kłaść gruszki płaską stroną do dołu. Przysmażać przez 3-4 minuty, po czym odwrócić. W czasie przysmażania pokroić ser pleśniowy na plasterki i po przewróceniu gruszek do każdego zagłębienia włożyć 1-2 kawałki. Dodać kilka kulek żurawiny, a następnie pozostawić do przypieczenia się. Danie jest gotowe, gdy ser w gruszkach stanie się miękki i zacznie się ciągnąć. Smacznego!