Kalafior jest jedną z najcenniejszych warzyw. Nie chodzi tu jedynie o walory smakowe ale również o skład. Warzywo to posiada mikro i makroelementy: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny a także witaminy: K, B1, B2, B3, B6, C. Wiele osób nie lubi przyrządzać dań z kalafiora ponieważ przy gotowaniu brzydko pachnie a jest na łatwy sposób.
Brzydki zapach kalafiora przy gotowaniu.
Oprócz wymienionych wyżej pierwiastków róża kalafiora zawiera sporo siarki i to właśnie ten pierwiastek jest odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Aby zapobiec temu odorowi wystarczy do wody, w której gotuje się kalafior dodać liść laurowy, kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę sody oczyszczonej
Ciemnienie kalafiora
Gotowany kalafior pozostawiony na dłużej czernieje. Nie traci przy tym walorów smakowych ale wygląda niezbyt apetycznie. Żeby temu zapobiec wystarczy go ugotować ze szczyptą cukru.