Sposób na kaca
Kac to znane chyba każdemu nieprzyjemne uczucie następujące na drugi dzień po spożyciu zbyt dużej ilości napoi alkoholowych.
Objawy kaca są różne. Zależą od możliwości organizmu i ilości wypitego alkoholu. Czasami objawiają się jedynie wzmożonym pragnieniem i dziwnymi zachciankami spożywczymi. Czasem jednak przybierają formę poważnych zatruć pokarmowych, mdłości, światłowstrętu, problemów ze snem i koncentracją oraz nadwrażliwością na dźwięk.
Dlaczego mamy kaca?
Przyczyna kaca jest oczywista – zbyt dużo wypitego alkoholu powoduje, źle się czujemy.
Dlaczego tak się dzieje, że po jego wypiciu czujemy się na drugi dzień niedobrze?
Alkohol wpływa na odwodnienie organizmu. W efekcie następnego dnia czujemy ból głowy, suchość w gardle, zmęczenie. Ponadto alkohol rozkładany jest przez wątrobę, która zaabsorbowana alkoholem zmniejsza wchłaniane cukru do organizmu. W wyniku tego czujemy się na drugi dzień zmęczeni, w złym nastroju, mamy problemy z koncentracją. Innymi objawami kaca są dolegliwości żołądkowe, światłowstręt, nadwrażliwość na dźwięki.
Najbezpieczniejsze są białe alkohole – czysta wódka, białe wino. Picie kolorowych alkoholi – czerwonego wina, whisky, brandy, koniak powoduje większe cierpienie na drugi dzień. Winą za to ponoszą związki chemiczne, które zawierają te napoje.
Połączenie alkoholu z tytoniem zwłaszcza u osób, które na co dzień nie palą zwiększają szansę na kaca.
Podatność na kaca zależy również od budowy ciała – ludzie szczupli są na niego bardziej podatni.
Niektórzy ludzie są genetycznie uodpornieni na działanie kaca – ich metabolizm pozwala na szybsze strawienie alkoholu.
Co zrobić przed piciem, aby uniknąć kaca?
- Picie alkoholu na pusty żołądek powoduje, że alkohol szybciej dociera do krwi i szybciej się upijasz. Szybciej też tracisz kontrolę nad sobą. Ważne zatem jest zjedzenie obfitego posiłku składającego się ze skrobi, witamin i minerałów. Warto zjeść coś tłustego. Tłuszcz sprawia, że alkohol nie jest zbyt szybko wchłaniany do organizmu.
- Wypij dużo soków owocowych, wody. Organizm będzie miał zapas płynów, które alkohol wypiera z naszego organizmu.
- Zjedz czekoladę – zawiera cukier i magnez, który będzie potrzebny do walki z kacem.
Jak pić, aby nie mieć kaca?
- Wybieraj jasne alkohole – białe wino i wódkę. Po kolorowych kac jest bardziej męczący.
- Jedz w czasie imprezy, najlepiej potrawy tłuste. Unikaj jedzenia chipsów – nie wypełniają żołądka ale go podrażniają.
- Dozuj alkohol. Jedno piwo/drink na godzinę organizm powinien na bieżąco rozłożyć.
- Uzupełniaj płyny, nie pij samych drinków tylko sok lub wodę. Sok jest lepszy – zawiera fruktozę, która może przyśpieszyć metabolizm alkoholu o 25%. Unikaj napojów gazowanych – przyśpieszają wchłanianie napojów alkoholowych. Każdy alkohol, nie tylko piwo ma działanie moczopędne. Każda wycieczka do łazienki powoduje, że spada poziom wody w organizmie.
Po powrocie z imprezy
- Przed położeniem się spać napij się wody najlepiej z dodatkiem cukru.
- Postaraj się spać jak najwięcej. Długi sen spowoduje, że skutki kaca będą mniejsze.
Na drugi dzień po imprezie
Nie bierz leków przeciwbólowych zawierających paracetamol. Ten popularny środek, kiedy jesteś na kacu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.O wiele bezpieczniejsze i skuteczniejsze będą ibuprofen, ibum czy aspiryna. Zjedz któryś z produktów podanych poniżej. Dobrze jeśli zaopatrzysz się w nie dzień wcześniej.
Jedzenie i napoje pomagające na kaca
- jajecznica,
- sok pomidorowy (zawiera dużo potasu),
- ogórki kiszone,
- herbata z miodem i cytryną,
- kawa z cytryną,
- napój izotoniczny (np. Izostar),
- banany,
- czekolada,
- napoje energetyczne, cola.