Sposób na problemy ze stawami

Bolące stawy – jak je „naprawić” domowymi sposobami? 

Reumatoidalne zapalenie stawów inaczej gościec, cierpi na nie około pół miliona Polaków. Co jest jego przyczyną powstawania uciążliwego bólu w stawach?Podejrzenia padają na bakterie i wirusy, które potrafią tak bardzo ogłupić nasz układ odpornościowy, że zaczyna on działać na swoją szkodę – wytwarza przeciwciała, wywołując w ten sposób stany zapalne, co z kolei prowadzi zniszczenia naszych stawów. Ale mogą być, też inne przyczyny, a mianowicie choroba dziedziczna. Idąc do lekarza, z pewnością dostaniemy leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Przyniosą nam ulgę, ale po jakimś czasie zaczynają rujnować nasz żołądek i wątrobę.ból stawów, leczenie stawów, reumatyzm, stawy


Nasze  stawy zaczynają zużywać się już po 20 roku życia, proces ten może nasilać się z wielu powodów: otyłość, urazy, ale również taki problem  jak koślawe kolana lub płaskostopie. Do tego dochodzi nałogowe chodzenie w szpilkach , palenie papierosów, żywienia się fast foodami.
Prowadząc taki tryb życia, możemy być pewni, że nasze stawy prędzej czy później zastrajkują. Niestety pierwsze objawy zwyrodnienia, rzadko budzą w nas niepokój. Zwykłe strzykanie w kościach, tłumaczymy naszym klimatem, problemy z zebraniem drobnych monet, lub zapięciem guzika tłumaczymy niecierpliwością,  ale kiedy pojawią się bóle w nadgarstku, biodrach, lub kolanie, każdy najmniejszy wysiłek zaczyna sprawiać nam ból, zaczynamy się zastanawiać, czy to przypadkiem nie reumatyzm. Pamiętajmy jednak, aby nie zbagatelizować sygnałów wysyłanych przez nasze ciało, gdyż choroba reumatyczna, nawet zwyrodnieniowa, polegają na zużyciu się chrząstki, nie leczona, prowadzi w końcu do zapalenia w tkankach stąd ból i do zniszczenia stawów.

NA BOLĄCE STAWY – OKŁADY NA CIEPŁO I NA ZIMNO

Zasada jest taka ciepłe okłady stosujemy przy bólach zwyrodnieniowych, kiedy nie doszło jeszcze do zapalenia tkanki. Polecam rozgrzewający okład ze śruty.

 Śrutę pszenną  podgrzewamy do wrzenia w roztworze wody i octu (1:1). Gorącą papkę smarujemy lniana szmatką ok. 1cm i nakładamy na bolące miejsce. Owińmy to folią i grubym ręcznikiem i pozostawmy na dwie godziny.

 Przy stanach zapalnych, objawiających się bolesnym zaczerwienieniem i obrzękiem, czasem nawet gorączką, zdecydowanie zastosujmy zimny okład.

 Lodowate kompresy – włóżmy ręcznik do zamrażarki, następnie schłodzony ręcznik przyłóżmy na bolące miejsce, najlepiej mieć dwa i przykładać je na zmianę przez 15minut. Można, też użyć torebek z lodem, owijamy je w ściereczkę, żeby nie odmrozić skóry.

Wielu specjalistów, uważa, że przyczyna choroby stawów jest zatrucie organizmu toksynami pochodzącymi z pożywienia. Chorzy na reumatyzm , maja zanieczyszczone tkanki tzw. Substancjami resztkowymi trawienia (szczególnie szkodliwy jest kwas moczowy) z powodu jedzenia zbyt dużej ilości białek i tłuszczów.  Pamiętajmy, więc przy chorobach stawów o stosowaniu kuracji oczyszczających krew.

ZIOŁOWA KURACJA OCZYSZCZAJĄCA KREW NA BÓL W STAWACH

Zmieszajmy ze sobą w równych częściach : korę wierzbową, korzeń łopianu, ostropest, parzydło leśne, korzeń mniszka, liść pokrzywy, liść męcznicy lekarskiej, krwawnika pospolitego, przytulii właściwej. 3 łyżeczki ziół wsyp do litra wrzącej wody, odstawiamy i czekamy, aż naciągnie około 10minut. Pijmy wywar kilka razy dziennie.

NA STAWY NIE ZASZKODZI – PRZECIWBÓLOWY MASAŻ CHIŃSKI

AKUPRESURA – na wewnętrznym przegubie ręki odmierz dwie grubości palca od nasady dłoni. Znajdziesz punkt leżący po środku, po miedzy kośćmi przedramienia. Uciskajmy go przez kilka minut kilka razy dziennie na obu rękach.

 REFLEKSOLOGIA – znajdź na stopach punkty odpowiadające poszczególnym stawom : kolanowego znajdziesz go na pięcie, biodrowy, barkowy znajduje się na małym palcu i przechodzi pod podeszwę stopy. Uciskajmy te punkty, a ból ustąpi, raz dziennie po 5min.

Pamiętajmy o tym, iż to co jemy ma ogromny wpływ na nasze stawy. Kraje w których króluje śmieciowe jedzenie takich jak Ameryka, Anglia, aż 80% ludzi choruje na stawy. A więc dobra dieta, znacznie poprawi kondycję naszych stawów, a co za tym idzie nasze samopoczucie.

DIETA REGENERUJĄCA STAWY – CO MOŻESZ JEŚĆ BEZ OGRANICZEŃ?

  • Kolorowe warzywa i owoce – marchew, brokuły, kapusta, seler, buraki, jagody, pietruszka, wiśnie, żurawina, jabłka zawierają kwas foliowy, potrzebny naszemu organizmowi do budowania chrząstek.
  • Grejpfruty – substancja zawarta w nich o nazwie resveratrol wykazuje wybitne działanie przeciwzapalne i może łagodzić objawy artretyzmu i RZS.
  • Cebula i czosnek – zawierają związki siarkowe, które ograniczają wytwarzanie hormonów podtrzymujących procesy zapalne w tkankach i wspomagają regenerację.
  • Ryby – makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, pstrąg, halibut są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i białka.  Posiadają ogromne ilości kwasów omega 3.
  • Orzechy i nasiona – siemię lniane, konopie, pestki dyni, także posiadają duże ilości kwasów omega-3, który odżywia chrząstki, oczywiście korzystnie działają tłoczone z nich na zimno oleje.
  • Przyprawy – goździki, chrzan, anyż, imbir, kurkuma, zmniejszają ból, działają przeciwzapalnie, zmniejszają obrzęki i sztywności.
  • Galaretki owocowe, rybne i mięsne – są bogate w kolagen, ogranicza on aktywność tzw. Enzymów prozapalnych i co bardzo ważne ułatwia regeneracje chorych stawów i kości.

CZEGO UNIKAĆ W DIECIE PRZY BOLESNYCH STAWACH?

  • Ciężkostrawne potrawy – zwłaszcza, tłuste i smażone mięsa, przy niestrawności w jelitach powstaje dużo związków toksycznych, które prowokują nasz organizm do wytwarzania antygenów. Efekt to stan zapalny i bolące stawy.
  • Tłuste nabiały – mleko, sery, śmietana, sery żółte, pleśniowe i topione, zawierają kwas arachidowy, który sprzyja powstawaniu hormonów wywołujących zapalenie.
  • Cukier, żywność wysoko przetworzona, sól – zanieczyszczają organizm, powodują wzrost masy ciała, a co za tym idzie choroby stawów.
  • Herbata, szczaw, kakao, rabarbar, szpinak – w ich składzie znajduje się kwas szczawiowy, który zakwasza tkanki i zaostrza stany zapalne.
  • Ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, chili, tytoń– zawierają solaninę, która zmniejsza elastyczność i ogranicza ruchomość stawów.

 

Zobacz także

Sposób na brzydki zapach w lodówce

Zapach przechowywanych produktów w lodówce miesza się ze sobą tworząc nieprzyjemną woń. Jedzenie zaczyna wtedy inaczej smakować …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi