Składniki do ciasta straciatella:
- 12 dag masła
- jajko
- 10 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 15 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka śmietany
Składniki na masę serową:
- łyżka żelatyny
- 300 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 25 dag serka mascarpone
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 5 dag gorzkiej czekolady
Składniki do dekoracji:
- galaretka
- owoce (winogrona, truskawki, porzeczki, agrest, brzoskwinie z puszki, wiśnie, czereśnie, etc.)
Przygotowanie sernika straciatella z galaretką
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C, wystudź.
- Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Mascarpone połącz z bitą śmietaną, żelatyną oraz posiekaną czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Masę przełóż na kruchy spód, zastudź.
- Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Owoce umyj i ułóż na masie serowej, zalej tężejąca galaretką.
Sernik zrobisz szybciej jeśli zrezygnujesz z kruchego ciasta i zamiast niego użyjesz herbatników, krakersów czy biszkoptów.
Deser z wierzchu możesz posypać wiórkami kokosowymi lub tartą białą czekoladą.