Przepis na sałatkę z brokułów, serem feta i czosnkiem
Sałatka z brokułów i serem feta to bardzo szybka i smaczna przekąska na zimno. W czasie przyjęć jako pierwsza znika ze stołu!
Sałatkę tą robi się bardzo szybko, poziom trudności – minimalny.
Do przygotowania sałatki z brokułów są potrzebne:
- 1 duży brokuł lub paczka mrożonego
- 1 opakowanie (200 g) sera feta
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- ząbek czosnku
- garść pestek słonecznika lub dyni
- pieprz, papryka
Wymieszaj majonez, śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gotującej wody na 6 minut. Po tym czasie brokuły odcedź przez sito i ostudź. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do niego ostudzone brokuły, podsmażone na suchej patelni (bez oleju) ziarna słonecznika lub dyni. Dodaj wcześniej przygotowany sos ze śmietany i majonezu, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Sałatka jest najlepsza po około dwóch godzinach po przygotowaniu.