Jak zrobić keks jabłkowo-orzechowy?
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
- 4 jajka
- 1 szklankę cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 15 dkg rodzynek
- 15 dkg orzechów włoskich
- 3-4 duże twarde jabłka – najlepiej pasuje gatunek Reneta
Krok pierwszy
Wbijamy 4 jajka do miski i szklankę cukru, a następnie miksujemy mikserem na najwyższych obrotach
Krok drugi
Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą przez sitko wraz z sodą i proszkiem do pieczenia miksując na wolnych obrotach.
Krok trzeci
Do miksowanych składników dodajemy 0,5 szklanki oleju miksując na wolnych obrotach.
Krok czwarty
Teraz już składniki mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy wcześniej namoczone w gorącej wodzie rodzynki, a także zgniecione orzechy włoskie. Najlepiej zgnieść orzechy używając wałka. Tak zgniecione orzechy nie zrobią nam bałaganu w kuchni. Będzie jeszcze lepiej jak nie wyciągniesz orzechów z opakowania i w opakowaniu je zgnieciesz.
Krok piąty
Obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nie całą przygotowaną wcześniej masę. Na końcu na masę wrzucamy grubo pokrojone jabłka i delikatnie przyciskamy, aby jabłka zatopiły się w masie.
Krok szósty
Wkładamy przygotowaną masę do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 180 st.C z termoobiegiem, lecz należy po 30 minutach pieczenia sprawdzać ciasto ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Jeżeli wbita do samego ciasta wykałaczka jest sucha to znaczy, że jest gotowe. Smacznego 🙂
Tak przygotowane ciasto możemy przystroić prawdziwą bitą śmietaną. Przeczytaj jak ją zrobić -> Jak zrobić prawdziwą bitą śmietanę?