Bardzo łatwy i szybki przepis na świąteczne pierniki na Boże Narodzenie! Każdy może wykonać je sam, bez specjalnych umiejętności kulinarnych.
Przepis zamieszczamy na stronie już dziś, ponieważ te pierniczki powinniście upiec lada dzień, aby do Bożego Narodzenia poleżały i nieco zmiękły… Aczkolwiek ostrzegamy! Nawet cieplutkie, chrupiące i nieco twarde znikają w tempie natychmiastowym!!
Składniki na około 80 sztuk:
(uwaga! zaleca się, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!)
- 550 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 3 czubate łyżki miodu
- 120g masła
- 1 jajko
- pół opakowania przyprawy do piernika (można dać więcej jeśli lubicie mocno aromatyczne pierniki)
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody
Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ją z innymi suchymi składnikami (kakao, soda, przyprawa do piernika, cukier puder).
Wbić jajko, dodać masło, a następnie miód (jeśli Wasz miód jest twardy, można rozpuścić go dodając odrobinę gorącej wody, aby miał konsystencję gęstego kisielu – będzie łatwiej zagniatać).
Zagnieść ciasto, do momentu połączenia wszystkich składników.
Ciasto rozwałkować do grubości 2-3mm.
Wycinać foremkami ciasteczka.
Pierniczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładać do nagrzanego piekarnika (180’C) i piec 8 minut (warto zaglądać przy pierwszym pieczeniu, czy się nie spiekają za mocno, czas może być różny w zależności od Waszych piekarników – u nas idealne były po 8,5 min).
Gotowe pierniki odstawić do ostygnięcia i w okresie przedświątecznym przyozdobić.
Autorami artykułu są – Bianka i Tomasz
Zobacz także:
Sposób na ślicznie udekorowane pierniki