Przepis na idealnie ubitą pianę z białek

Piana białek jest składnikiem większości ciast. Od tego jak jest ubita zależy sukces udanego wypieku. W czasie ubijania białko zwiększa kilkukrotnie swoją objętość, a wszystko to  przez pęcherzyki powietrza, których wielka ilość powstaje w czasie ubijania.

piana-z-bialek

Czynność ubijania piany wydaje się prosta – mikserem lub trzepaczką działamy na białku z jajek, aż do uzyskania odpowiedniego efektu. Jednak ta z pozoru prosta czynność potrafi przysporzyć wielu kłopotów.

1. Aby piana z białek dobrze się ubiła białko musi być starannie oddzielone od żółtka. Dodatek żółtka dyskwalifikuje z dobrze ubitej piany.

2. Do ubijania piany najlepiej nadają się jajka świeże i schłodzone. Ponadto żółtka w starszych jajkach mają skłonność do rozlewania się.

3. Ważne jest również naczynie, w którym ubijamy pianę. Należy używać garnków emaliowanych, naczyń ceramicznych lub szklanych. W żadnym wypadku aluminiowych. W tych ostatnich piana nie ubije się.

4. Naczynia do ubijania piany powinny być całkowicie suche i pozbawione tłuszczu.

5. Do ubijania białek używany mieszadeł miksera w postaci ramek. W żadnym wypadku nie używamy końcówki do robienia koktajli.

6. Dobrze jest kiedy zarówno mieszadła jak i miska, w której będziemy bić pianę będzie schłodzona. Dlatego warto miskę wraz z mieszadłami włożyć do lodówki.

7. Schłodzone białko zacznij rozbijać na najniższych obrotach miksera. Prędkość zwiększaj w czasie ubijania. Mikserem kręcimy w jednym kierunku.

8. Długo przechowywane jajka stają się wodniste i trudno ubić z nich pianę. Aby lepiej ubić pianę ze starych białek można dodać szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny lub octu.

10. Ubijając pianę należy mieszadłami miksera  dosięgnąć do dna miski z białkami. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że białko na dnie miski nie ubije się.

11. Jeśli w przepisie na ciasto jest mowa o dodaniu do piany z białek cukru nie można dodawać całego cukru na raz! Cukier wsypujemy powoli, najlepiej łyżeczką do herbaty.

12. Kiedy już ubijemy pianę i dodajemy do ciasta, pamiętajmy o mieszaniu w jednym kierunku.

Udanych wypieków 🙂

Zobacz także

Pomysły na wielkanocne pisanki. Część trzecia

W minionych latach publikowaliśmy proste pomysły na pięknie wykonane pisanki. (Zobacz pisanki część pierwsza i część druga). W tym …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi