Piana białek jest składnikiem większości ciast. Od tego jak jest ubita zależy sukces udanego wypieku. W czasie ubijania białko zwiększa kilkukrotnie swoją objętość, a wszystko to przez pęcherzyki powietrza, których wielka ilość powstaje w czasie ubijania.
Czynność ubijania piany wydaje się prosta – mikserem lub trzepaczką działamy na białku z jajek, aż do uzyskania odpowiedniego efektu. Jednak ta z pozoru prosta czynność potrafi przysporzyć wielu kłopotów.
1. Aby piana z białek dobrze się ubiła białko musi być starannie oddzielone od żółtka. Dodatek żółtka dyskwalifikuje z dobrze ubitej piany.
2. Do ubijania piany najlepiej nadają się jajka świeże i schłodzone. Ponadto żółtka w starszych jajkach mają skłonność do rozlewania się.
3. Ważne jest również naczynie, w którym ubijamy pianę. Należy używać garnków emaliowanych, naczyń ceramicznych lub szklanych. W żadnym wypadku aluminiowych. W tych ostatnich piana nie ubije się.
4. Naczynia do ubijania piany powinny być całkowicie suche i pozbawione tłuszczu.
5. Do ubijania białek używany mieszadeł miksera w postaci ramek. W żadnym wypadku nie używamy końcówki do robienia koktajli.
6. Dobrze jest kiedy zarówno mieszadła jak i miska, w której będziemy bić pianę będzie schłodzona. Dlatego warto miskę wraz z mieszadłami włożyć do lodówki.
7. Schłodzone białko zacznij rozbijać na najniższych obrotach miksera. Prędkość zwiększaj w czasie ubijania. Mikserem kręcimy w jednym kierunku.
8. Długo przechowywane jajka stają się wodniste i trudno ubić z nich pianę. Aby lepiej ubić pianę ze starych białek można dodać szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny lub octu.
10. Ubijając pianę należy mieszadłami miksera dosięgnąć do dna miski z białkami. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że białko na dnie miski nie ubije się.
11. Jeśli w przepisie na ciasto jest mowa o dodaniu do piany z białek cukru nie można dodawać całego cukru na raz! Cukier wsypujemy powoli, najlepiej łyżeczką do herbaty.
12. Kiedy już ubijemy pianę i dodajemy do ciasta, pamiętajmy o mieszaniu w jednym kierunku.
Udanych wypieków 🙂