Jak zrobić pyszną czekoladę do picia na gorąco?
Chyba nie ma osoby, która nie lubi czekolady.
Jej smak i aromat, który rozpływa się po naszym podniebieniu pozwala zapomnieć o trudnościach dnia codziennego.
Jeszcze lepsza jest na gorąco, gdy za oknem mamy niską temperaturę i potrzebujemy szybko się ogrzać w domu. Najlepszym sposobem na to jest właśnie gorąca czekolada, którą przyrządzisz zaledwie w 15 minut. Jedyne czego będziesz potrzebować do zrobienia rozgrzewającego napoju czekoladowego to : czekolada /gorzka lub mleczna/, mleko, cukier. Do tego jeszcze dodatki według twojego uznania takie jakie lubisz np. skórka z startej pomarańczy, cynamon, chili dla dodania ostrości lub migdały – to co dodasz zależy od ciebie.
Jak przygotować gorącą czekoladę?
Do garnka wlej szklankę mleka i podgrzej. Tuż przed gotowaniem dodaj pół lub jedną trzecią tabliczki czekolady, którą wcześniej należy rozdrobnić. Teraz mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uwaga jeśli chcesz, aby twoja czekolada była bardziej gęsta to dodaj do niej około 40 ml śmietanki. Jeżeli użyłeś gorzkiej czekolady i jest za mało słodka to dodaj cukru lub miodu. Na koniec do napoju dodaj składniki jakie lubisz.
Polecam w szczególności w mroźne, zimne i mokre dni dodanie do naszej czekolady chili, nie ma rzeczy, która rozgrzeje nas lepiej. Tylko pyszna gorąca czekolada potrafi bowiem w tak szybki i skuteczny sposób spowodować, iż poczujemy się w zimowy dzień, jak w pierzynce, a na dodatek poruszy inne nasze zmysły.