Crème brûlée znaczy po francusku „przypalona śmietanka”. Nazwa ta najlepiej opisuje ten deser. Słodką śmietankę, najczęściej aromatyzowaną wanilią posypuje się cukrem, który specjalnie się opieka. Dzięki temu powstaje cukrowa skorupka. Jak taki deser przygotować w domu? Bardzo prosto. Wystarczy:
- 4 żółtka
- laska wanilii (lub kilka kropel ekstraktu waniliowego)
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki kremówki
- 4 łyżki brązowego cukru do posypania
- konfitura wiśniowa
Wanilię przekrój, wydłub miąższ i całość zalej kremówką. Zagotuj. Wyjmij laskę wanilii. Zamiast wanilii możesz użyć kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Żółtka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania małymi partiami wlewaj gorącą kremówkę. Masę przelej do czterech kokilek. Miseczki włóż większej foremki i wlej do niej wrzątek do 3/4 wysokości kokilek. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krem ostudź i wstaw do lodówki na 3 godziny do lodówki. Każdą miseczkę posyp łyżką brązowego cukru i opal palnikiem kuchennym lub zapiecz pod grillem w piekarniku. Podawaj po kilku chwilach z konfiturą wiśniową.
Smacznego 🙂