Ciasto twarogowe to swego rodzaju rodzaj sernika. Bez kruchego spodu, który najczęściej spotyka się w standardowych wypiekach tego rodzaju. ciasto twarogowe jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.
Składniki na ciasto twarogowe:
- 1 cytryna
- 400 g mąki
- 250 g margaryny do pieczenia
- 125 g cukru
- 2 jajka + jedno żółtko
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 400 g miękkiego twarogu
- 70 g rodzynek
- masło i bułka tarta do formy
- 150 g marmolady morelowej
Składniki na lukier:
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru
- jedno białko
Do przyozdobienia:
- kolorowa posypka
- 3-4 pokruszone niesolone pistacje
Miękką margarynę utrzyj z cukrem na białą masę. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, dodaj starą skórkę z cytryny i łyżkę soku.
Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy margarynowej. Następnie dodaj twaróg i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowane ciasto przelej do formy. Wierzch wygładź łopatką lub łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 160°C. Piecz około 50 minut.
Ciasto ostudź a następnie wyjmij z formy. Kiedy zupełnie wystygnie babkę posmaruj kilkoma warstwami podgrzanej marmolady.
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z białkiem i sokiem z cytryny. Babkę polej lukrem, posyp posiekanymi pistacjami. Ciasto posyp kolorową posypką lub udekoruj według własnego uznania.