Sycące, dobre, ciepłe śniadanie – takiemu wymaganiu sprostać może niewiele dań i produktów spożywczych. Jednak płatkom owsianym skutecznie się to udaje. Nie tylko sycą oraz dobrze smakują, ale można je przygotować na kilka ciekawych sposobów, codziennie inaczej.
Płatki owsiane i masło orzechowe
Choć trudno w to uwierzyć płatki owsiane można skutecznie, a przede wszystkim smacznie połączyć z masłem orzechowym. Żeby uzyskać pyszne danie potrzebne będą następujące elementy:
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- 1 banan,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 250 ml mleka.
Do miseczki przesypać płatki owsiane oraz siemię lniane. Mleko podgrzać, jednak nie doprowadzając do zagotowania. Zalać nim płatki wraz z siemieniem pozostawiając na 5 minut do napęcznienia składników – powinny być miękkie. Do gotowej owsianki dodać masło orzechowe, po czym intensywnie zamieszać. Przełożyć całość do miseczki i ozdobić plasterkami banana oraz szczyptą cynamonu lub cukru.
Płatki owsiane i rodzynki
Smaczne płatki owsiane można otrzymać także z pomocą rodzynek, zalecanych podczas niemal każdej diety odchudzającej. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Do przygotowania śniadania przydadzą się:
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 4 łyżki rodzynek,
- 1 łyżeczka miodu.
Mleko przelać do rondelka i zacząć podgrzewać. Gdy będzie ciepłe wsypać płatki owsiane i zamieszać. Grzać jeszcze przez chwilę podgrzewać, po czym wyłączyć gaz, pozostawiając je na 5 minut do napęcznienia. Gdy podwoją objętość i zmiękną dosypać rodzynki, dodać miód i wymieszać wszystko razem. Przełożyć do ulubionej miski, po czym zjadać ze smakiem.
Płatki owsiane i jabłka
Jabłka mają tę zaletę, że są dostępne praktycznie przez cały rok i ze idealnie komponują się z płatkami owsianymi. Do przygotowania pysznego śniadania należy zebrać:
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Tak, jak zawsze podczas przygotowywania płatków owsianych należy zalać je ciepłym mlekiem, pozostawiając do spęcznienia. W tym czasie umyć jabłko, obrać je ze skórki i przekroić na pół, żeby wydrążyć gniazdo nasienne. Owoc można zetrzeć na tarce albo pokroić w kostki, w zależności od upodobań. Gdy owsianka spęcznieje dodać jabłko, cynamon, a gdyby danie okazało się za mało słodkie 1 łyżeczkę miodu lub brązowego cukru. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miski i skonsumować. Jeżeli jeden owoc to za mało można dodać również banany albo żurawinę dla podkreślenia smaku.
Płatki owsiane z ziarnami
Owsiankę można jadać nie tylko z typowo słodkimi dodatkami, z owocami, lecz również z ziarnami. Do przyrządzenia takiej wersji dania potrzebne są:
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżka konfitury,
- 1-2 łyżki ziaren słonecznika.
Ciepłym mlekiem zalać płatki owsiane, odstawiając do spęcznienia. Po 5 minutach przemieszać całość i dodać konfitury. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni – można zastąpić ziarna słonecznika pestkami dyni – i również dodać do owsianki.