Składniki potrzebne do przygotowania piersi nadziewanej bakaliami:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- namoczona w mleku czerstwa bułka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- po 5 dag płatków migdałów i orzechów włoskich
- po łyżce sparzonych rodzynek i posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cukru
Piersi z kurczaka rozłącz. Ostrym nożem powycinać „kieszonki”. Piersi natrzyj solą i pieprzem.
Masło utrzyj z jajkami na puch. Stale ucierając dodaj posiekane bakalie, odciśniętą bułkę, sól, cukier, pietruszkę przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Farszem napełnij „kieszonki” w piersiach z kurczaka. Każdą pierś zawiń w folię aluminiową. Włóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw od piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz około 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Rozedrzyj folię i zostaw mięso jeszcze chwilę w gorącym piekarniku.
Pierś z kurczaka z bakaliami możesz podawać zarówno na zimno jaki na ciepło, jako dodatek do pieczywa czy ziemniaków.
Możesz spróbować z innymi bakaliami, na przykład z suszonymi morelami,
Smacznego.