Piękne dekorowanie pierników świątecznych może umilić nam mikołajkowe popołudnie. Prezentujemy Wam dziś sposób na wyjątkowe, łatwe i szybkie ozdabianie pierniczków. Takie efektowne cudeńka z pewnością zaskoczą Waszych najbliższych podczas świąt.
Należy przygotować:
1. Lukier królewski (chyba najłatwiejszy: zimne białko jaja + szklanka cukru pudru, całość zmiksować do powstania gładkiej konsystencji; przepięknie zastyga na piernikach i innych wypiekach!) Zobacz jak zrobić lukier królewski
2. Czekoladę, wg uznania mleczną, gorzką lub mieszaną (rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, czyli: do miseczki wsypujemy tabliczkę połamanej czekolady mlecznej, dodajemy łyżeczkę lub dwie mleka, aby czekolada się nie przypaliła, miseczkę umieszczamy w garnuszku z gotującą się wodą w taki sposób, aby woda nie nalała się do miseczki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia)
3. Wykałaczkę (do wykonania wzorków).
WYKONANIE:
Pierniczka pokrywamy grubą warstwą lukru królewskiego.
Rozpuszczoną czekoladę rozprowadzamy jak na zdjęciu.
Czubek wykałaczki przykładamy w dowolne miejsce na polewie i zakręcamy „ślimaka”, od zewnątrz do środka piernika.
Można dowolnie rozmazywać wzorki – popróbujcie i zobaczcie, do wychodzi najbardziej efektywnie. Wszystko zależy już od Waszej wyobraźni!
Życzymy powodzenia, a już niedługo zaprezentujemy Wam przepis na piernikowe witraże.
Zobacz także:
Przepis na pyszne świąteczne pierniki
Zobacz także:
Przepis na pyszne świąteczne pierniki