Potrzebne nam będą:
- 4 jajka,
- mała cebula,
- gotowana marchew
- koperek,
- kawa mielona lub rozpuszczalna,
- pieprz mielony
- kilka liści mięty lub bazylii,
- kawałek ciasta francuskiego
Z koperku wybrać najsilniejsze łodygi. Na końcu każdej z nich ulepić z małej ilości ciasta francuskiego pałkę trzciny. Następnie ciasto należy zmoczyć i posypać kawą mieloną, rozpuszczalną lub drobnomielonym pieprzem. W ten sposób uzyskamy naturalnie wyglądające trzciny.
Teraz czas na zrobienie lilii. Małą cebulę przekrój na pół. Wycinamy trójkątne płatki jak na zdjęciu a następnie przesuwając warstwy cebuli o około 30stopni otrzymujemy kształt lilii. Następnie włóż kilka pasków marchewki, która będzie udawała pręciki kwiata.
Czas na główne postacie naszej sceny – łabędzie. Z dwóch jajek utnij doły na szerszej krawędzi. Powstanie wtedy tułów łabędzia, który nie będzie się przewracał. Wycięte kawałki uformuj w kształcie ogona. Z pozostałych dwóch jaj wytnij szyję i skrzydła. Z marchewki wytnij dziób, do zrobienia oczu łabędzia wykorzystaj ziarenka mielonego pieprzu. Przy wycinaniu skrzydeł, ogona i szyi zachowaj szczególną ostrożność. Białko jest kruche i efekt naszej pracy może być utracony. Połącz wszystkie elementy. Skrzydła i ogon włóż w zrobione wcześniej nacięcia w jajku – tułowiu. Do połączenia szyi, dziobu i tułowiu użyj wykałaczek.
Na koniec szuwary. Z koperku zrób trawę i powsadzaj przygotowane wcześniej trzciny. Dla lepszej konstrukcji możesz użyć wykałaczek. Z liści mięty lub bazylii zrób liście lilii.
Gotowe, możesz zachwycać rodzinę i znajomych pięknie podanym daniem.
Zobacz także jak zrobić dekorację – kwiaty z cebuli