W pierwszej części nietypowych zastosowań mikrofalówki poznaliśmy kilka kuchennych sztuczek możliwych dzięki temu urządzeniu. Dowiedzieliśmy się między innymi jak wyparzyć gąbki do naczyń czy zwiększyć aromat przypraw.
Poznajmy teraz kolejne ciekawe zastosowania mikrofalówki.
Krojenie cebuli bez łez
Masz dość płaczu podczas krojenia cebuli? Jeśli tak odetnij oba końce cebuli i umieść w kuchence mikrofalowej. Podgrzej cebulę na 30 sekund na pełnej mocy kuchenki mikrofalowej. Szczypiące w oczy olejki eteryczne ulecą natomiast wartość odżywcza i smak cebuli pozostaną bez zmian.
Topienie masła, margaryny
Często w przepisach na ciasto podawane jest topione masło lub margaryny. Można je rozpuścić na kuchence w rondelku ale istnieje ryzyko zagotowania tłuszczu. Bezpieczniej jest rozpuścić masło czy margarynę przez minutę w kuchence mikrofalowej
Wilgotne chipsy, stare krakersy
Chipsy przeszły wilgocią i nie są zbytnio smaczne? Możesz je uratować wstawiając je wraz z kilkoma papierowymi ręcznikami do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund. Ręczniki wchłoną wilgoć a chipsy będą znów chrupiące. Również włożenie krakersów na 30 sekund spowoduje, że będą jak nowe.
Moczenie fasoli i soczewicy
Niektóre dania wymagają moczenia fasoli, grochu, soczewicy przez całą noc. Można przyśpieszyć ten proces przy pomocy mikrofalówki. Umieść nasiona w misce zalej wodą, dodaj szczyptę sody oczyszczonej i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia na 30-40 minut. Teraz możesz przejść do następnego punktu z przepisu.
Topiona czekolada
Rozpuszczenie czekolady jest bardzo proste. Umieść kawałki czekolady w szklanej miseczce i delikatnie ogrzewaj w kuchence mikrofalowej.
Więcej soku z cytryny
Chcesz wycisnąć jak najwięcej siku z cytryny czy limonki? Włóż na 10-20 sekund do kuchenki mikrofalowej ustawionej na dużą moc. Teraz sok z cytrusów będzie można łatwiej wycisnąć.
Czosnek łatwiejszy do obrania
Czosnek o wiele łatwiej obrać z łupin jeśli na 15 sekund włożysz do mikrofalówki ustawionej na pełną moc.