Pisaliśmy już jak zrobić dobre pierogi. Skupiliśmy się wtedy na cieście oraz na technice gotowania. Dziś czas na to co w pierogach najważniejsze – na farsz. Wybór oczywiście zależy od upodobań. Przedstawiamy najpopularniejsze farsze do pierogów: ruskie, z kurkami, z owocami, z mięsem i kapustą i grzybami.
Farsz do pierogów ruskich
Wbrew nazwie pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej – zachodniej części Ukrainy. Pierogi te są niezwykle popularne w Polsce i na Ukrainie. Podaje je się z ze skwarkami, smażoną cebulką, śmietaną. We Lwowie popularne jest posypywanie ich kminkiem.
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 40 dag twarogu
- 2 cebule
- sól, pieprz
Posiekaną cebulę zarumień na oleju. Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Można również ziemniaki rozgnieść i wymieszać z twarogiem za pomocą widelca. Dodaj cebulkę oraz sól i pieprz do smaku.
Farsz do pierogów z kurkami
Kurki są bardzo cenionymi grzybami. Ich aromat, smak i twardość sprawia, że mają wiele amatorów. Najpopularniejszą formą podania tych grzybów są kurki w śmietanie lub dodanie ich do jajecznicy. Można też zrobić z nich pyszny farsz na pierogi.
- 25 dag kurek
- 2 ugotowane ziemniaki
- cebula
- sól, pieprz
Cebulę poszatkuj i usmaż wraz umytymi i pokrajanymi kurkami. Ziemniaki rozgnieć i wymieszaj z cebulą i kurami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podaje je się polane skwarkami, smażoną cebulką lub świeżym szczypiorkiem.
Farsz do pierogów z owocami
To propozycja deserowa. Szczególnie lubiana przez dzieci. Podaje je się ze śmietaną posypaną cukrem.
- 1 kg wiśni, truskawek, poziomek, malin, śliwek lub jagód
- ½ szklanki cukru
Owoce wymyj, przebierz. Jeśli robisz pierogi z wiśniami czy śliwek usuń z nich pestki. Owoce zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. Owoce typu wiśnie czy śliwki można delikatnie przesmażyć.
Na następnej stronie umieściliśmy przepis na pyszne pierogi z mięsem, a także z kapustą i grzybami.