Od czego zacząć wiosenne odchudzanie?
Zimą łatwo przybrać na wadze i często nawet nie zauważa się tego faktu, dopóki nie wykona się wiosennego przeglądu garderoby. Wiele rzeczy okazuje się wtedy zbyt ciasnych i opiętych, a to znak, że warto zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Zamiast czekać czy tłuszczyk sam odejdzie, lepiej wykorzystać jedną z polecanych diet.
Dieta wysokobiałkowa
Diety oparte na białku są bardzo popularne, szczególnie wśród stałych bywalców siłowni. Jednak myśląc o diecie wysokobiałkowej nie należy myśleć od razu o popularnej diecie Dukana, która po fali popularności ma łatkę niezbyt zdrowej diety ograniczającej składniki odżywcze. Polecana na wiosnę dieta wysokobiałkowa jest dietą, która pozwala schudnąć szybko aż 4 kg, jeśli tylko spełnia się jej założenia. Przede wszystkim należy zrezygnować z węglowodanów oraz cukrów. W skład zakazanych produktów wchodzi makaron, ryż, bała mąka, cukier, jak i produkty, które zawierają któryś ze tych elementów. Na początku może być to trudne, jednak nie są to produkty, bez których organizm sobie nie poradzi. Z tego powodu nie należy oszukiwać samej siebie, że jedno ciastko nic nie znaczy na diecie – zjesz jedno, a dieta jest przerwana.
Podstawową zasadą – poza odrzuceniem węglowodanów – jest dwuetapowość diety. Pierwsza faza ma za zadanie pozbycie się nadmiaru kilogramów, druga ustabilizowanie osiągniętej wagi.
Faza pierwsza pozwala na swobodne jedzenie produktów białkowych: nabiału, mięsa drobiowego, owoców morza, jajek – nie można zapomnieć również o warzywach. Węglowodanów nie można dołączać do tego etapu, ale należy dużo pić. Natomiast druga faza pozwala na spożywanie 60-80 g węglowodanów dziennie, bez przejadania się.
Zobacz także: Wady i zalety diety Dukana
Dieta garstkowa
Dieta garstkowa, choć nie jest bardzo popularna ma istotne zalety i dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej. Jej zaletą jest, że nie jest konieczne liczenie kalorii oraz przestrzeganie bardzo sztywnych reguł. Dobrze sprawdzi się u osób, które starają się odżywiać zdrowo i nie przejadać. Nazwa diety wzięła się z tego, że w czasie jednego posiłku można zjeść tyle produktów spożywczych ile mieści się w dłoni, czyli w garści. Jest to zazwyczaj nie więcej niż 250 gram lub 250 ml. Dań o takiej wielkości można zjeść w ciągu dnia 5, próbując jadać je co 3 godziny. Pory posiłków nie muszą być sztywne, jednak warto pilnować by nie były dłuższe, niż 4 godziny. Dieta garstkowa nie polega na głodzeniu się.
Jej zaletą jest sprawienie, że rozciągnięty przez nadmiar jedzenia żołądek zacznie się kurczyć, na co wpływ mają mniejsze dania. Jednocześnie nie trzeba się martwić o wyniszczenie organizmu, gdyż można jeść wszystko, łącznie z tłuszczami, ale w niewielkich ilościach. Nie należy jednak przesadzać z tłuszczem, tak jak z cukrem, gdyż kilka ciastek mieszczących się w dłoni to nie posiłek. Postawić należy głównie na produkty wartościowe: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, nabiał chudy, drób, tłuste ryby oraz warzywa, owoce i pestki np. słonecznika lub dyni.
Przeczytaj także: 10 naturalnych wspomagaczy odchudzania
Dieta 1200 kalorii
Jedną z popularniejszych diet jest dieta 1200 kalorii, którą chętnie polecają nawet dietetycy, podkreślając że aby była skuteczna musi być bardzo dobrze zbilansowana. Oznacza to, że nie można jeść 1200 kalorii pochodzących z niewartościowego jedzenia, lecz 1200 kalorii jak najzdrowszych składników spożywczych. Dzięki temu organizm nie będzie ani pozbawiony potrzebnych mu elementów odżywczych, ani nie będzie się odczuwało głodu. Podczas diety 1200 kalorii ważne są równe odstępy pomiędzy posiłkami, które zapobiegną ssaniu w żołądku oraz gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, którą organizm odkłada ze strachu przed głodem. Poza niewielkimi porcjami jedzenia co kilka godzin, niezbędne jest przyjmowanie dużej ilości wody – minimum 2 litry – oraz popijanie herbat owocowych lub ziołowych, żeby organizm mył poprawnie nawodniony.
Zobacz także: Jakie są najgorsze diety świata?