Napar z kwiatów lipy.
1-2 łyżki suszonego kwiatu lipy zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 15 minut, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki pomiędzy posiłkami przy przeziębieniach, zapaleniu gardła, anginie, jako łagodny środek uspokajający, nasenny, a także regenerujący po długotrwałym wysiłku umysłowym.
Odwar z kwiatów lipy.
7-8 łyżek suszonego kwiatu zalać 2 szklankami letniej wody, gotować przez 20 minut na wolnym ogniu
i odcedzić. Odwaru jest przydatny do płukania gardła, jamy ustnej, do okładów i kąpieli uspokajających, a także kąpieli przy nerwobólach i reumatyzmie.
W sprzedaży są dostępne herbatki z lipy (dostępne w sklepach zielarskich, spożywczych i aptekach).
Zobacz także:
Przepis na herbatę lipową z miodem, cytryną i wódką.