Lipa drobnolistna (Tilia cordata) i szerokolistna (Tilia piatyphyllos)
Lipa to wysokie drzewo swoim zasięgiem obejmujące niemal całą Europę w tym Polskę. Często można ją spotkać w lasach mieszanych, często jest sadzona jako roślina ozdobna w parkach, przy kościołach. Jest bardzo ceniona ze względu na dużą produkcję nektaru będącym składnikiem miodu. Lipa posiada miękkie drewno cenione w rzeźbiarstwie, snycerstwie, do wyrobu instrumentów muzycznych.Surowcem zielarskim są kwiatostany, które należy zbierać już wtedy, kiedy część kwiatów jest jeszcze w pączkach. Zbiór można prowadzić aż do czasu pełnego kwitnienia drzew, obrywając ręcznie całe kwiatostany o naturalnej barwie, bez plam wraz z podsadką i szypułką. Lipa drobnolistna kwitnie w początkach lipca, szerokolistna mniej więcej 2 tygodnie wcześniej. Kwiaty mają charakterystyczny miodowy zapach, który utrzymuje się nawet po wysuszeniu. Kwiatostanie lipy szerokolistnej są zwisające, podczas gdy drobnolistnej wzniesione. Kwiaty oczyszczone z gałązek, liści i owocków (orzeszków) można suszyć w warunkach naturalnych (w cieniu), w miejscach przewiewnych, rozkładając je cienką warstwą na przykład na lnianym płótnie. Należy pamiętać, że lipa łatwo wchłania substancje z otoczenia, należy więc unikać drzew rosnących przy skraju dróg ponieważ kwiaty mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi. Kwiatostan zawiera ponad 20 flawonoidów, fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Kwiat lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, sokopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowo. Łagodzi także kaszel. Stosuje się go również przy migrenach oraz profilaktycznie przy miażdżycy i nadciśnieniu, ponieważ działa rozkurczowo na układ krwionośny.
Na następnej stronie poznaj naturalne domowe przepisy na przetwory z lipy.