W wielu gospodarstwach domowych znajdują się kuchenki mikrofalowe. Najczęściej służą do podgrzewania gotowego jedzenia lub rozmrażania mięsa. Mikrofalówki mają jednak więcej zastosowań i dzięki nim można przygotować obiad dla całej rodziny.
Zobacz też: niezwykłe zastosowanie kuchenki mikrofalowej
Jakie naczynia do mikrofalówki
W mikrofalówce możesz używać zwykłych naczyń: żaroodpornych, ceramicznych, szklanych. Do kuchenki mikrofalowej nie można wkładać naczyń metalowych oraz zawierających metalowe elementy. Odpadają zatem talerze z posrebrzanymi lub pozłacanymi brzegami. Do mikrofalówki nie nadają się również metalowe i emaliowane garnki.
Pamiętaj, aby ustawienia naczyń w mikrofalówce nie zablokowały mechanizmu obrotowego. Aby jedzenie mogło się prawidłowo podgrzać powinno stać na obrotowym talerzu.
Do podgrzewania posiłków nadają się nawet naczynia plastikowe, papierowe czy wiklinowe koszyki. Samo naczynie za pomocą mikrofalówki nie nagrzewa się, przejmują jednak ciepło od podgrzewanej potrawy. Żeby się nie oparzyć do wyciągania potraw z kuchenki używaj rękawic kuchennych.
Nakłuj zanim włożysz do kuchenki mikrofalowej
Istnieje ryzyko, że produkt pokryty skórką, błoną może eksplodować. Dlatego też taki produkt należy ponakłuwać skórkę przed włożeniem do mikrofalówki. Przykładem takich produktów są ziemniaki w mundurkach czy kiełbasa. Z tego powodu nie można gotować jajek w skorupkach. Gromadzące pod skorupką ciśnienie rozsadzi jajko.
Ułożenie produktów w mikrofalówce
W zwykłej kuchence (gazowej czy elektrycznej) najwyższa temperatura panuje pośrodku naczynia. W kuchence mikrofalowej potrawa najszybciej nagrzewa się przy brzegach. Dlatego wsadzając potrawę do kuchenki mikrofalowej nie twórzmy piramidy z jedzenia, tylko rozłóżmy je. Najlepiej najgrubsze kawałki ułożyć na brzegu talerza. Ponieważ podgrzewanie odbywa się na brzegach naczynia, warto przemieszać danie co jakiś czas, aby ugotować równomiernie.
Przykrywanie produktów w mikrofalówce
Niektóre potrawy wymagają przykrycia. W kuchence mikrofalowej przyda się plastikowa pokrywka lub folia spożywcza. Całkowite przykrycie spowoduje, że nasze danie udusi i rozgotuje się zamiast podgrzać i odparować. Dobrze jest więc nie przykrywać całkowicie dania plastikową pokrywką. Jeżeli przykrywamy danie folią dobrze jest zrobić w niej kilka dziurek. Istnieją również specjalne pojemniki do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Posiadają one specjalne wieczka z zaworkiem, przez który można pozbyć się nadmiaru pary wodnej.
Czyszczenie kuchenki mikrofalowej
Mikrofalówka ma wiele zalet i jedną z nich jest łatwość utrzymania jej w czystości. Wystarczy włożyć do niej miskę z wodą, dodać do niej kilka kropel soku z cytryny i odrobinę płynu do naczyń (naczynia nie przykrywamy). Urządzenie ustawić na pełną moc i włączyć na 10 minut. Kiedy woda wykipi, wyjmujemy z kuchenki naczynie z wodą i przecieramy kuchenkę wilgotną ściereczką do czysta.
Zobacz też jak prawidłowo używać zmywarki
Przygotowanie warzyw w mikrofalówce
Kuchenka mikrofalowa doskonale sprawdza się do błyskawicznego przygotowania warzyw. Warzywa wkładamy do naczynia z odpowiednią ilością wody lub masła. Naczynie przykrywamy folią spożywczą lub specjalną pokrywką. Istotną zaletą w przygotowaniu warzyw jest krótki czas przygotowania potraw oraz mała ilość wody użyta do gotowania. Dzięki temu warzywa zachowują kolor i wartości odżywcze. Poniżej podajemy pomysły na przygotowanie warzyw w kuchence mikrofalowej. Czas gotowania wyliczony jest na około 250 gram produktu.
Bakłażany. Warzywo obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. By pozbyć się ewentualnej goryczy bakłażan należy sparzyć. Czas gotowania 6 minut.
- Brokuły. Podziel je na nieduże różyczki i każdą łodygę natnij od dołu. Dodaj 2 łyżki wody. Czas gotowania 3-4 minuty.
- Brukselka. Usuń zeschnięte zewnętrzne liście i natnij każdą główkę od dołu. Dodaj 2 łyżki wody. Czas gotowania 3-4 minuty.
- Cebula. Pokrój ją drobno i dodaj łyżkę masła. Czas gotowania 3-4 minuty.
zobacz też jak zrobić kwiaty z cebuli - Cukinia. Odetnij końcówki i pokrój na grube plastry. Możesz też obrać cukinię ze skórki i przygotować jak bakłażany. Dodaj masło. Czas gotowania 3-4 minuty.
- Dynia. Obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Dodaj 2 łyżki wody. Czas gotowania 4-6 minut.
- Fasola. Odetnij końcówki strąków. Dodaj 1-2 łyżki wody. Czas gotowania 3-4 minuty.
- Kalafior. Podziel na różyczki i natnij każdą łodygę. Dodaj 2 łyżki wody. Czas przygotowania 7-8 minut.
- Kapusta. Kapustę posiekaj. Nie dolewaj wody. Wystarczy ta zgromadzona w liściach warzywa. Możesz dodać łyżkę masła. Czas gotowania 6-8 minut.
- Kukurydza. Usuń łuski i wąsy, posmaruj kolbę masłem i owiń folią przeznaczoną do użycia w kuchence mikrofalowej. Czas gotowania 6-8 minut.
- Marchewka. Obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Dodaj 2 łyżki wody. Gotuj 3-4 minuty.
- Pieczarki. Duże pokrój na plasterki, małe przygotuj w całości. Dodaj masło. Czas gotowania 3-4 minuty.
- Szparagi. Obetnij zdrewniałe końcówki. Dodaj 3-4 łyżki wody. Gotuj 3-4 minuty.
- Ziemniaki. Obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj 2 łyżki wody. Gotuj 6-8 minut.