Sok ze świeżego ziela krwawnika.
300—500 g świeżego ziela, zebranego w czasie kwitnienia, wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą, po odcieknięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa, odcisnąć przez gazę lub w sokowirówce. Pozyskany w ten sposób sok przecedzić przez gęste sito, utrwalić dodając 1 część 95% spirytusu na 4 części soku i przetrzymywać w lodówce. Pić po łyżeczce 2-3 razy dziennie w ¼ szklanki wody.
Napar z ziela krwawnika.
1 płaską łyżkę suchego ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut.
Po przecedzeniu pić 2-4 razy dziennie po 2/3 szklanki naparu.
Sok i napar jest skuteczny przy wspomnianych zaburzeniach żołądkowych. Można ich także używać do okładów, kompresów, kąpieli.
Winko z krwawnika „przyjazne dla żołądka”
Zmiażdżyć 2 szklanki (120 g) kwiatów krwawnika. Można użyć np. miksera. Dodać 6 szklanek (1 ½ l) wina. Pozostawić miksturę w szklanym słoju z daleka od słońca na około 4 tygodni, następnie odcedzić. Winko jest znakomite na trawienie, skurcze żołądkowe, wzdęcia. Jako aperitif lub środek wspomagający trawienie, brać 15ml.