Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań naszej kuchni. Mielone mięso (najczęściej wieprzowe), czerstwa bułka, cebula, jajko, przyprawy i obiad gotowy. Warto jednak urozmaicić to danie. Proponujemy zatem niezwykłe w smaku kotlety mielone nadziewane sosem chrzanowym.
Składniki:
- 25 dag mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- mała cebula,
- sól, pieprz,
- mleko lub woda,
- bułka tarta
- olej do smażenia
- łyżeczka tartego chrzanu,
- łyżka śmietany,
- papryka mielona,
- cukier
Bułkę namocz w mleku. Mięso połącz z odciśniętą bułką, jajkiem, stratą na drobnej tarce cebulą i przyprawami. Starannie wyrób masę.
Przygotuj nadzienie. Zmieszaj chrzan, śmietanę. Dodaj szczyptę mielonej papryki i szczyptę cukru.
Z mięsa formuj kotlety. Każdy spłaszcz, nałóż nadzienie, uformuj w kulkę, obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rumiany kolor. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Smacznego.