Odwar z mlekiem z kopru włoskiego
Dwie łyżeczki zmiażdżonego kopru zalać połową szklanki mleka, postawić na wolnym ogniu i gotować przez 10 minut. Picie gorącego odwaru stawia na nogi przy przeziębieniach i grypie.
Napar z kopru włoskiego
Zagotować 1 litr wody, wrzucić 4 torebki owocu kopru włoskiego, kilka minut podgotować na małym ogniu, odstawić na 15 minut i wyjąć torebki. Pić 4 razy dziennie po filiżance w celu uspokojenia żołądka i w celu przyśpieszenia spalania tłuszczu.
Wino koprowe
2 łyżki zmielonych owoców zalać 1/2 szklanki wrzątku, gotować na małym ogniu przez 2—3 minuty i odstawić pod przykryciem na pół godziny. Po przecedzeniu taki stężony napar wlać do butelki białego wytrawnego wina i odstawiamy na kilka dni. Kieliszek takiego wina pić przy obfitych posiłkach w celu pobudzenia trawienia.