Koper włoski (Foeniculum capillaceum)
Koper włoski (fenkuł włoski), jak sama nazwa wskazuje pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Dziś uprawiany jest niemal w całej Europie oraz w Ameryce (szczególnie Argentyna) i Azji (Japonia i Chiny). Jest to roślina dość mało u nas popularna a szkoda. Niezwykłe walory smakowe powodują, że urozmaica sałatki i inne dania. Ma przyjemny korzenny smak oraz anyżkowy zapach. Warto więc zainteresować się przepisami zawierającymi tą roślinę. Suszony koper włoski można dostać w każdej aptece i sklepach zielarskich. Koper ma wiele zastosowań i dobrze wpływa na cały organizm: poprawia wzrok, zapobiega wzdęciom, wspomaga spalanie tłuszczu, sprawia, że pot mniej intensywnie pachnie, ma również zastosowanie jako afrodyzjak. Zawiera duże ilości witaminy C, potasu, witaminy B1, błonnika i kwasu foliowego. Duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.Najpopularniejszym zastosowaniem kopru są dolegliwości żołądkowe. Dzięki niemu ustępują dolegliwości w stylu ściśnięty żołądek, wzdęcia, wiatry Jest niegroźny dla małych dzieci i od lat jest polecany przez pediatrów jako środek na kolki wywołane wzdęciami. Koper przyśpiesza także spalanie tłuszczy i można go stosować jako suplement diety przy odchudzaniu.
W połączeniu z kwiatem lipy wzmaga laktację karmiących piersią kobiet. Syrop z kopru doskonale radzi sobie jako środek przeciwkaszlowy. Znane są również pobudzające właściwości kopru na męski organizm, dlatego też sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy jest idealnym daniem na kolację we dwoje. Fenkuł jest również składnikiem preparatów sprzedawanych w sex shopach.
Na następnej stronie poznaj ciekawe przepisy, które możesz zrobić w domu z kopru włoskiego.