Jałowiec pospolity (Juniperys communis)
Jałowiec swoim zasięgiem obejmuje całą Europę, Bliski Wschód, Azję Środkową i Amerykę Północną. W Polsce rośnie powszechnie z wyjątkiem części południowo-wschodniej. Najchętniej rośnie w na piaszczystych i kamienistych glebach (stąd nazwa: jałowiec) w rzadkich lasach. Jest sadzony również jako roślina ozdobna.Jest to kilkumetrowy krzew (rzadziej drzewko dorastające do 15 metrów wysokości). Liśćmi są wiecznie zielone kujące szpilki rosnące po trzy. Owoce dojrzewają dwa lata. Są to szykojagody. Dojrzałe są niebieskawoczarne z woskowym nalotem, przy rozgryzieniu początkowo słodkawe – później jednak gorzkawe, korzenne, z posmakiem żywicznym. Dojrzałe owoce te są surowcem zielarskim. Zbiera je się od października do marca najlepiej po pierwszych przymrozkach, gdy jagody łatwo się obsypują. Zrywanie mocno przytwierdzonych do krzaka może skończyć się pokuciem rąk a zbieranie w rękawicach jest niewygodne. Najlepiej rozłożyć jest płachtę pod krzakiem i potrząsnąć. Nie wolno stosować jednak kija lub innego narzędzia, gdyż łatwo uszkodzić roślinę. Przebrane owoce suszy się w temperaturze nie wyższej niż 40°C, gdyż przesuszone tracą zapach, matowieją i marszczą się. (Najlepszą jakość mają wtedy, kiedy po roztarciu w palcach nie wydzielają soku, tylko ciągnącą się wokół pestek smółkę).
Owoce jałowca działają moczopędnie i dezynfekują drogi moczowe, pomagają w likwidowaniu obrzęków spowodowanych niedomogą nerek lub krążenia krwi. Stosujemy je w celu zwiększenia wydzielania soku żołądkowego, żółci oraz pobudzenia aktywności jelit. Olejek, jeśli wcieramy go w skórę, łagodzi bóle reumatyczne oraz różnorodne nerwobóle.
Przeczytaj na kolejnej stronie przepisy na napar,powidła,wino jałowcowe czy też jak przyrządzić kąpiel jałowcową.
Strony 1 2