Przygotowując różne dania często stajemy przed dylematem jakich użyć przypraw, aby jak najlepiej podkreślić, poprawić czy wydobyć smak potrawy. Zarówno zioła (zobacz też jak uprawiać zioła w domu) jak i przyprawy są bardzo istotne. Przedstawiamy zatem jakich przypraw należy używać do jakich dań.
- do baraniny: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kminek, koper, majeranek, natka pietruszki, papryka czerwona, pieprz czarny, szałwia, ziele angielskie
- do bigosu: cebula, chili, czosnek, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz czarny, ziele angielskie
- do cielęciny: bazylia, cebula, cebula, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, kapary, koperek, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, ziele angielskie
- do dań z fasoli: bazylia, cebula, chili, liść laurowy, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kminek, kolendra, koper, majeranek, papryka ostra, papryka słodka
- do drobiu: cebula, curry, cząber, bazylia, estragon, kminek, majeranek, papryka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, szałwia, tymianek
- do dziczyzny: estragon, goździki, jałowiec, kapary, liść laurowy, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie
- do gulaszu: cebula, chili, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, kminek, kolendra, kurkuma, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, szałwia , tymianek, ziele angielskie
- do owców, skoków, kompotów: anyż, cynamon, goździki, imbir, kardamon
- do mięsa duszonego: bazylia, chili, cząber, czosnek, gorczyca, goździki, imbir, kolendra, kurkuma, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, oregano, owoc jałowca, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
- do mięsa grillowego: cebula, chili, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, majeranek, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz biały, pieprz czarny, pieprz kajeński, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie
- do mięsa mielonego: cebula, chili, czosnek, gorczyca, goździki, kolendra, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
- do pizzy: bazylia, cebula, czosnek, natka pietruszki, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek
- do ryb: bazylia, cebula, chilli, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, koper, kwas cytrynowy, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, rozmaryn, tymianek, tymianek, ziele angielskie
- do wieprzowiny: cebula, chili, curry, cząber, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, sól, szałwia, tymianek
- do wołowiny: cebula, chili, curry, czosnek, jałowiec, kminek, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn
- do ziemniaków: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny
- do żeberek: cynamon, czosnek, gorczyca, imbir, liście laurowe, majeranek, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, sól, ziele angielskie
- do żurku: sól, cebula, czosnek, koperek, liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie