Ozdoby świąteczne są cały czas chętnie wykonywane samodzielnie. Wynika to z przyjemności tworzenia oraz z faktu, że dekoracje świąteczne wykonane ręcznie bywają niezwykle efektowne. Szczególnie dobrze prezentują się ozdóbki z makaronu – w tym gwiazdki do zawieszenia na choince.
Co jest potrzebne do gwiazdek?
Gwiazdek z makaronu można zrobić dowolną ilość, ale tylko wtedy, kiedy zbierze się odpowiednie elementy do ich wykonania. Podstawowymi rzeczami, które trzeba mieć w pobliżu są:
- makaron muszelki,
- makaron młyńskie koła,
- brokat w dowolnym kolorze,
- farba biała w sprayu,
- klej,
- wstążka pod kolor brokatu,
- papier do pieczenia,
- pudełko.
Pierwszy etap – tworzenie gwiazdki
Podstawowym etapem tworzenia ozdoby z makaronu jest wykonanie gwiazdki. Służą do tego dwa rodzaje makaronu, które trzeba dobrze ułożyć. Dobrze, lecz kierując się własną wyobraźnią.
Pierwszy kawałek makaronu ułożyć przed sobą i dodawać do niego, dookoła kolejne kółeczka przyklejając wszystkie do siebie przy pomocy kleju hobbystycznego. Makaron młyńskie koła jest podzielony wewnątrz na mniejsze części, dzięki czemu wygląda jak prawdziwe koło. Ułożyć makaronowe kółka, żeby przypominały kwiatuszek, a następnie pomiędzy jedno a drugie koło – po zewnętrznej stronie – dodać po jednej makaronowej muszelce. Spowoduje to, że makaron będzie wyglądał jak śnieżynka. Pozostawić do wyschnięcia.
Drugi etap – malowanie gwiazdki
Kiedy gwiazdki będą już dobrze sklejone i żadna część makaronu nie będzie odpadać, ułożyć ozdoby na dnie kartonu – powinien mieć wyższe ścianki. Dno pudełka najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia jako dodatkowym zabezpieczeniem. Układając makaronowe ozdóbki niezbędne jest pamiętać również o tym, że gwiazdki nie powinny się stykać.
Gdy wszystkie wykonane dekoracje znajdą się w pudełku można przystąpić do malowania, poprzez spryskanie makaronu farbą szybkoschnącą. Po wyschnięciu pierwszej warstwy, nanieść drugą, a po jej wyschnięciu przewrócić ozdoby na drugą stronę i powtórzyć proces nakładania farby. W czasie malowania potrząsać kartonem raz po raz, aby gwiazdki nie przykleiły się do dna.
Trzeci etap – nakładanie brokatu
Po wyschnięciu gwiazdek przełożyć makaronowe ozdoby poza pudełko, na tackę styropianową lub miejsce zakryte papierem do pieczenia. Sięgnąć po pędzel gąbkowy i nakładać nim klej hobbystyczny na makaron. Zaraz po tym posypywać dekoracje brokatem – dość obficie, nadmiar opadnie po wyschnięciu kleju. Można również przesypać brokat na tackę albo talerz i pomalowaną klejem gwiazdkę dociskać do niego, pozostawiając później do wyschnięcia.
Kolor brokatu może być dowolny. Najbardziej popularne kolory ozdób bożonarodzeniowych to złoty i srebrny, jednak równie dobrze sprawdzi się także czerwony, różowy, zielony, ładnie połyskujące w świetle świątecznych światełek choinkowych.
Czwarty etap – wieszanie gwiazdek
Gdy wszystkie gwiazdki makaronowe będą ozdobione brokatem oraz wysuszone dokładnie można przejść do etapu końcowego. Uciąć cienką wstążkę i przywiesić ją do wybranego miejsca gwiazdki. Po przymocowaniu wstążek do każdej ozdóbki, można uznać dekoracje za wykonaną.
Zobacz też:
Mikołaj z papieru
Szyszki z kul styropianowych
Płatki śniegu z papieru
Świąteczna dekoracja parapetu