Przepis na bardzo smaczny i łatwy krem z marchwi.
Do przygotowania kremu nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Jest to potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze tania i bardzo dobra.
Na wykonanie przepisu należy przeznaczyć około 30 minut.
Czego będziemy potrzebowali do przygotowania kremu z marchwi?
- 4 większe marchewki,
- 3 łyżki masła,
- 1 cebulę,
- 1 pomarańczę lub szklankę soku pomarańczowego,
- 750 ml bulionu drobiowego z kostki lub wywar z warzyw,
- do przyprawienia: sól, pieprz, szczypta curry i imbiru.
Przygotowanie kremu z marchewek
Na początku obieramy marchewkę i kroimy ją w plasterki. Tak przygotowane warzywo należy wrzucić na patelnię rozgrzaną z trzema łyżkami masła.
Podczas, gdy podsmażamy marchew – obieramy cebulę i kroimy ją w drobne kostki. Łączymy składniki na patelni i podsmażamy do momentu, aż cebula zacznie się rumienić.
Następnie wrzucamy wszystko do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy przez 15 minut.
Ugotowaną zupę – należy dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed blenderowaniem warto odlać trochę bulionu, żeby nie był za rzadki. Jeżeli będzie zbyt gęsty to dużo łatwiej będzie, go dolać do kremu.
Na końcu dodajemy sok z wyciśniętej świeżej pomarańczy i mieszamy dodając przyprawy według naszego uznania. Tak przygotowany krem z marchwi podajemy z grzankami. Smacznego!!!