Pesto doskonale można wykorzystać jako fenomenalne nadzienie lub marynatę do mięs, np. drobiu i ryb. Pesto jest również doskonałym uzupełnieniem przekąsek. Bardzo dobrze będzie pasowało do sera mozzarella z pomidorami i oliwą z oliwek oraz do sałatek. Pesto bardzo dobrze nadaje się do smarowania lekko zrumienionej w piekarniku bułki ciabatty lub bagietki, oraz jako dodatek do niektórych owoców takich jak awokado. Głównie jednak sos pesto jest łączony z makaronem i chyba podany w taki sposób, jest najczęściej podawany na świecie.
Poniżej przedstawiamy przepisy jak zrobić pesto w domu.
ZIELONE PESTO: 100 g umytej świeżej bazylii, 50 g orzeszków piniowych (mogą być włoskie na zamianę) i 1 ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy i stopniowo dolewamy 80 ml oliwy z oliwek. Dodajemy do tego 40-50 g startego parmezanu i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie nam zbyt gęsty, dodajmy więcej oliwy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
CZERWONE PESTO: 2 ząbki czosnku obrać i posiekać. Z jednej ostrej papryczki usunąć pestki i drobno posiekać. Potrzebne będą suszone pomidory, dodajemy 1 słoiczek i 100 g parmezanu wymieszanego z czosnkiem, 1 łyżką octu balsamicznego i papryczki. Miksujemy wszystko blenderem doprawiamy solą i pieprzem.
TRADYCYJNE PESTO: przy robieniu tradycyjnego pesto bardzo ważne jest, aby ucierać je w marmurowych moździerzach, sprawia to, że poszczególne składniki będą powoli uwalniały swój smak i aromat. Ucieranie w moździerzu jest bardzo mozolne i pracochłonne, dlatego na co dzień można zastąpić go blenderem lub mikserem. Jednak pamiętajmy, że utarte pesto w moździerzu będzie nieporównywalnie lepsze od tego zrobionego mikserem.