W danym artykule przedstawimy dwa sposoby na przyrządzenie karmelu.
1. Przepis na klasyczny karmel.
Do patelni lub garnka z grubszym dnem wsyp szklankę cukru i szklankę wody. Uwaga robiąc karmel stosunek wody do cukru powinien być zawsze 1:1. Rozgrzej patelnię i czekaj aż cukier rozpuści się całkowicie w wodzie. Od czasu do czasu przemieszaj, aby nie powstały grudki cukru.
Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i stale obserwuj co się dzieje, aby nie przypalić naszego karmelu. Już w tym momencie nie mieszaj karmelu tylko czekaj, aż nabierze ciemno brązowego koloru. Po uzyskaniu pożądanego koloru możemy szybko przelać nasz karmel np. na papier do pieczenia i zrobić z niego oczekiwane wzory do dekoracji deserów.
Pamiętaj jednak, że trzeba to zrobić wyjątkowo sprawnie ponieważ karmel szybko zastyga.
2. Przepis na pyszny sos karmelowy
Do przygotowania sosu karmelowego, który świetnie uzupełni smak naszych ciastek, ciast, tortów itd. , będziemy musieli zacząć o przygotowania klasycznego karmelu. Dokładnie skorzystaj z przepisu powyżej. Różnica polega na tym, że w momencie kiedy nasz karmel zacznie gęstnieć to należy dodać do niego rozgrzaną wcześniej w garnku 300 ml śmietanki. Połącz składniki i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu idealnego do deserów i lodów.