Kupione w sklepie frytki coraz częściej mają niewiele wspólnego z prawdziwymi ziemniakami. Mąka ziemniaczana, susz i olej roślinny to główne składniki gotowych frytek. Zatem o wiele zdrowiej i smaczniej jest przygotować frytki własnoręcznie. Jest to bardzo proste – wystarczy pokroić ziemniak w słupki i wrzucić na patelnię.
Żeby dobrze przygotować domowe frytki pamiętaj koniecznie o poniższych wskazówkach.
- Pokrojone ziemniaki wrzucaj na dobrze rozgrzany tłuszcz.
- Frytki mieszaj nie więcej niż 3-4 razy w trakcie całego smażenia.
- Sól dodawaj na końcu.
- Jeśli chcesz możesz dodać pokrojoną cebulę lub czosnek. Wrzuć je do smażących się frytek na 5 minut przed skończeniem smażenia, a ich smak będzie dużo lepszy.
Jak odpowiednio smażyć frytki?
Frytki wrzuć na gorący olej. Patelnia powinna stać na dużym ogniu. Przez 3-4 minuty nie przerzucaj frytek. Powinna wytworzyć się na nich delikatna skórka. Następnie przemieszaj frytki łopatką do smażenia, zmniejsz ogień. Smaż tak przez kolejne 7-9 minut. Zamieszaj wszystko delikatnie, przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 7-9 minut.
Teraz, jeśli masz ochotę możesz dodać pokrojoną cebulę lub czosnek. To też czas na przyprawy – sól, pieprz a może mielona papryka czy tymianek. Podsmaż wszytko na dużym ogniu bez pokrywki.
Stopień wysmażenia zależy od waszego gustu. Pamiętajcie, że podany przez nas czas jest orientacyjny i zależy od gatunku ziemniaków i wielkości frytek.