Majonez to nic innego jak żółtka jaj i olej. Kupując gotowy majonez nie mamy pewności jakie składniki zostały zużyte do jego produkcji.
Produkując go na skalę przemysłową producenci używają konserwantów, które nie są neutralne dla naszego organizmu.
Produkując go na skalę przemysłową producenci używają konserwantów, które nie są neutralne dla naszego organizmu.
Zrobienie domowego majonezu wcale nie jest trudne. Poza tym
możemy wybrać najlepszej jakości składniki i ulubione przyprawy
możemy wybrać najlepszej jakości składniki i ulubione przyprawy
- 4 jajka (będziemy potrzebować tylko żółtka)
- ok. 300 -400 ml dobrego oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron. Oliwa z oliwek ma zbyt wyrazisty smak.
- łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki octu (można go zastąpić sokiem z cytryny)
Żółtka oddziel od białek, połącz ze szczyptą soli i cukru. Żółtka
wymieszaj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę octu. Niektóre przepisy mówią aby
dodawać ocet na końcu ale kiedy wlejesz na początku olej będzie lepiej ucierał
się z żółtkami.
wymieszaj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę octu. Niektóre przepisy mówią aby
dodawać ocet na końcu ale kiedy wlejesz na początku olej będzie lepiej ucierał
się z żółtkami.
Ustaw mikser na średnią prędkość Wlej małą porcję oleju,
ubijaj aż masa będzie jednolita. Czynności powtarzaj aż osiągniesz majonez o
odpowiedniej konsystencji. Dokładna ilość zużytego oleju zależy jak gęstszy
chcesz otrzymać majonez. Pamiętaj aby kręcić mikserem ciągle w tą samą stronę.
ubijaj aż masa będzie jednolita. Czynności powtarzaj aż osiągniesz majonez o
odpowiedniej konsystencji. Dokładna ilość zużytego oleju zależy jak gęstszy
chcesz otrzymać majonez. Pamiętaj aby kręcić mikserem ciągle w tą samą stronę.
Kiedy masz już majonez o konsystencji jaką chciałeś, spróbuj
go. Dodawaj sól, ocet, musztardę według własnego uznania. Możesz dodać również
przetarty czosnek i inne przyprawy. Wszystko starannie wymieszaj.
go. Dodawaj sól, ocet, musztardę według własnego uznania. Możesz dodać również
przetarty czosnek i inne przyprawy. Wszystko starannie wymieszaj.
Majonez domowej roboty jest zdatny do użycia przez 5-6 dni.
Przechowuj go oczywiście w lodówce.
Przechowuj go oczywiście w lodówce.