Domowe mleko kokosowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli go używacie, warto poświęcić wolną chwilę i zrobić je samemu – mleczka kokosowe z puszki, dostępne w sklepach, często są dosładzane, a poza tym zawierają zagęszczacze, emulgatory, stabilizatory.
Cena puszki 500ml waha się w granicach 5-10 zł.
Do przygotowania mleka z naszego przepisu potrzebujecie tylko:
- 1 opakowanie wiórków kokosowych (100g) – (ważne jest, aby to było nowe opakowanie z długim terminem ważności, ponieważ wiórki przechowywane w opakowaniu otwartym po prostu wietrzeją)
- gazę,
- wrzątek (ok. 0,5 l).
1. Wiórki kokosowe wsypujemy do małego garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem tak, aby wszystkie wiórki zostały przykryte wodą. Mieszamy.
2. Garnek lub miskę z masą kokosową przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy na 10-15 minut.
3. Po upływie czasu masę blendujemy (wiórki nie zostaną całkowicie rozdrobione, ten zabieg ma na celu wyekstrahowanie tłuszczu z wiórków).
4. Zblendowaną masę przesączamy przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki.
5. Mleko przelewamy do słoika, odstawiamy do ostygnięcia (nie przykrywając). Po wystudzeniu można przechowywać je 2-3 dni w lodówce.
Uwaga! Na drugi dzień prawdopodobnie w słoiku oddzieli się tłuszcz od 'serwatki kokosowej’. Można wówczas wykorzystywać sam olej kokosowy, który ma szerokie zastosowanie w gastronomii, lub można mocno wstrząsnąć, by ponownie uzyskać konsystencję mleczka.
Z podanego przepisu uzyskujemy 400-600 ml mleka, w zależności od ilości użytego wrzątku i siły wyciskania wiórków. 🙂
Ten przepis to szybka i zdecydowanie zdrowsza i tańsza opcja od kupnych produktów. POLECAMY!!
Osoby, które tutaj trafiły szukały również:
– mleko kokosowe przepisy
– mleko kokosowe w puszce
– mleko kokosowe właściwości
– przepis na mleko kokosowe