Ciasto biszkoptowe jest to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki, cukru i dodatku tłuszczu. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortów lub ciast z galaretką. Może występować również w postaci małych babeczek wypiekanych w niewielkich, specjalnych foremkach. Bardzo dobrze również smakuje, gdy jest podany sam z polewą czekoladową.
Składniki biszkoptu
Składnikami podstawowymi ciasta biszkoptowego są: jajka, cukier i mąka. Do składników dodatkowych zaliczamy: czekoladę, kakao, bakalie, masło, substancje zapachowe i przyprawy.
Jak ubić pianę do biszkoptu?
Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry. Ubijanie można zakończyć, jeśli jest ona aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej.
Jakie zastosować proporcje cukru?
Cukier dodawany do biszkoptu najlepiej podzielić na dwie części 3/4 porcji można utrzeć z żółtkami, resztę dodać do piany z białek.
Biszkopt z proszkiem do pieczenia
Klasyczny biszkopt nie wymaga proszku do pieczenia. Ma on jednak zastosowanie w wypiekach, do których dodaje się masło (babka) lub bakalie (keks). Wówczas samo powietrze zawarte w pianie z białek może nie wystarczyć, aby unieść ciasto do góry.
Ciasto biszkoptowe z kakao
Jeśli przepis przewiduje dodanie do biszkoptu kakao, najlepiej na samym początku wymieszać je z mąką i razem przesiać do miski. Dość trudno, bowiem połączyć ciemny proszek z gotowym już ciastem, a dodatkowe mieszanie psuje strukturę biszkoptu (pozbawia go cennego powietrza).
Masło czy margaryna?
Nie ma specjalnej różnicy, czy do przygotowania ciasta biszkoptowego użyje się masła, czy margaryny. Można też z powodzeniem 1/3 porcji wymienionych tłuszczów zastąpić smalcem. Z całą pewnością nie wpłynie to na smak i zapach upieczonego ciasta.
Koniecznie przeczytaj:– Sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe
– Jak piec biszkopt?
– Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek