Jak oszczędzać na wydatkach żywnościowych?
Kupowanie jedzenia to konieczność, jednak nie jest koniecznością przepłacanie oraz wydawanie dużych sum na produkty żywnościowe. Umiejętne gospodarowanie pieniędzmi w tej dziedzinie życia, pozwoli na zachowanie w portfelu całkiem dużych sum, które można będzie spożytkować w inny sposób.
Zakupy z listą
Krążenie pomiędzy sklepowymi półkami i wrzucanie do koszyka produktów na wyczucie, powoduje że przy kasie ma się niemiła niespodziankę, w postaci wysokiej sumy do zapłaty. Lista zakupów, sporządzana przed wyprawą do sklepu może przed tym uchronić. Tworząc listę, należy wziąć pod uwagę co jest niezbędne w domu oraz co jest potrzebne do przygotowania zdrowego posiłku. Zdecydowanie należy z niej wykreślić słodycze, słone przekąski, napoje gazowane, sosy z proszku. Wszystko to jest drogie i jednocześnie ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Oczywiście od czasu do czasu można pozwolić sobie na batonika lub ciastka, lecz powinny być to sporadyczne wydatki.
Jeżeli lista będzie tworzona przed każdymi zakupami i ściśle przestrzegana, oszczędności zauważy się bardzo szybko.
Kupuj tyle, ile potrzeba
O tym, że Polacy marnują żywność grzmią wszyscy eksperci. Co roku na śmietniku ląduje w sumie 7 ton jedzenia. Nadmiar pożywienia, to również dodatkowe wydatki, dlatego należy kupować tylko tyle, ile jest potrzebne, bez zapełniania koszyka w markecie produktami, których później nie jest się w stanie zjeść. Dotyczy to przede wszystkim produktów łatwo psujących się – wędlin, serów, owoców i warzyw, które szybko tracą świeżość i gniją. Wyrzucanie ich to jak wyrzucanie pieniędzy.
Hurtowe zakupy
Są jednak produkty, które mają długi termin ważności. W takiej sytuacji robienie raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie zapasów w hurtowniach albo marketach z produktów, które można trzymać w domu nawet pół roku, jest korzystne. Dodatkowo w hurtowniach bywa tańsze, niż w osiedlowych sklepach. Produktami, które można z powodzeniem kupić na zapas są mąka, cukier, woda mineralna, konserwy. Zakupienie ich raz, na jakiś czas pozwala poczynić oszczędności w przyszłości.
Zakupy w tanich sklepach
Nie ma nic złego w kupowaniu luksusowych produktów spożywczych, jeżeli nie nadwyrężają one budżetu. Jednak jeśli fundusze na to nie pozwalają, lepiej nie wybierać drogich sklepów na codzienne zakupy, gdyż już pod koniec miesiąca zostanie suma jedynie na chleb. Znacznie lepiej zaopatrzyć się w marketach typu Lidl lub Biedronka. Oferują one niemal wszystkie produkty spożywcze, jakie są potrzebne na co dzień, a do tego w znacznie niższych cenach. Dodatkowo często oferowane promocje na kawę i herbatę, mięso lub nabiał, pozwalają na zatrzymanie w portfelu kolejnych złotówek.
Przygotowuj posiłki z tegoo, co pod ręką
Nie jest koniecznością robienie zakupów codziennie. Zazwyczaj w domu znajdują się produkty spożywcze, z których można zrobić posiłki, w tym obiad. Warto rozruszać wyobraźnię i wymyślić ciekawe danie lub skorzystać z porad internetowych. Z zalegających w lodówce warzyw często można ugotować zupę, z kefiru zrobić słodkie placki, a wysuszony chleb zmielić na bułkę tartą, oszczędzając tym samym na zakupach.