Przepis pierwszy
Do emaliowanego naczynia wsypać łyżkę stołową kopytnika pospolitego i zalać ją szklanka wody, zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na około 2 min. Zdjąć garnek z kuchenki, a po godzinie przecedzić jego zawartość, korzenie wyrzucić, a wywar po wystygnięciu wstawić do lodówki. W lodówce może w niej stać nie dłużej jak 3-4dni. Przez kilka dni do 200ml wódki dodajemy po łyżce stołowej wywaru i w taki sposób podawać do picia choremu. Po wypiciu wywaru po jakimś czasie pojawią się nudności i torsje. Kilka takich zabiegów skutecznie wywoła u alkoholika niechęć do alkoholu.
Przepis drugi
Mielimy 2 łyżki stołowe korzenia kopytnika, wrzucamy do emaliowanego garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Mieszankę należy zagotować, a następnie pod przykryciem na małym ogniu gotujemy przez 30min. Po upływie tego czasu przecedzamy zawartość garnka, podobnie jak poprzednio korzenie należy wyrzucić, a uzyskany wywar podzielić na 4 równe części. Tak przygotowany napar podajemy osobie uzależnionej od alkoholu po jednej części 4 razy dziennie, na godzinę przed posiłkiem. W krótkim czasie przejdzie ochota na picie alkoholu.
Kopytnik pospolity na pewno jest dostępny w dobrych sklepach zielarskich, na pewno nie w stałej sprzedaży, ale z pewnością można go zamówić u sprzedawcy, w internecie także można go znaleźć w sprzedaży wysyłkowej prowadzonej przez dobre zielarskie apteki.
Jak walczyć z alkoholizmem?
Strony 1 2