Przygotowanie składników ciasta to podstawa
Koniecznie powinny mieć temperaturę pokojową. Więc wyciągnijmy produktu na ciasto z naszej lodówki co najmilej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Jajka przed użyciem należy umyć, dodatkowo można je włożyć na chwilę do ciepłej wody.
Nie zapominaj o przesiewaniu mąki
Nie zapominajmy o tym, dzięki temu prostemu zabiegowi w naszym cieście nie powstaną grudki, a same ciasto będzie bardziej puszyste. Jeżeli w przepisie mamy proszek do pieczenia, koniecznie dodajmy go najpierw do mąki, a następnie wsypmy do reszty składników. Przeczytaj również nasz artykuł jaką mąkę najlepiej wybrać do ciasta kruchego lub drożdżowego.
Prosty sposób na dobrze ubite białka
Najczęściej do naszych ciast ubijamy białka lub kremówkę – należy pamiętać, aby przed rozpoczęciem ubijania bardzo dobrze schłodzone. Naczynie w którym będziemy miksować nasze ciasto, jak również łopatki miksera przed rozpoczęciem ubijania włóżmy na kilka minut do zamrażarki. Krok po kroku opisywaliśmy to w artykule – Przepis na idealnie ubitą pianę z białek.
Smarowanie formy do ciasta
Przed wyłożeniem ciasta, blachę należy wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, mąka lub kaszą manną. Dzięki temu ciasto na pewno nam się nie przypali i łatwiej będziemy mogli je wyciągnąć z formy.
Pieczenie ciasta
Ciasto wstawiamy dopiero do już nagrzanego piekarnika, podczas pieczenia nie wolno nam otwierać piekarnika, by ciasto nam nie opadło. Pod koniec wykałaczką sprawdzamy czy nasz wypiek na pewno jest już gotowy, jeżeli wykałaczka będzie chociaż lekko wilgotna poczekajmy jeszcze kilka minut, aż ciasto całkowicie nam wyschnie.
Zanim zaczniesz piec ciasto zapoznaj się z krótkim poradnikiem mówiącym o tym, jak przygotować idealne ciasto.