Brzydka pogoda może zepsuć wakacje. Na deszcze oraz chłód niewiele można poradzić. Jednak nic tak nie psuje urlopu jak tzw. sensacje żołądkowe. Wymioty, biegunka, wszystko to powoduje, że z przyjemności odpoczynku nie zostaje już nic. Z tego powodu przed wyjazdem – czy to zagranicznym, czy krajowym – trzeba wiedzieć jak ustrzec się przed spędzeniem urlopu w toalecie.
Ostrożnie z wodą na wakacjach
Głównym czynnikiem mogącym doprowadzić do pojawienia się problemów żołądkowych jest woda, a dokładniej żyjące w niej bakterie i drobnoustroje. Nie w każdym miejscu, w którym spędza się wakacje woda jest wysokiej jakości i nadaje się do picia bez odpowiedniej obróbki. Zazwyczaj, nawet jeżeli właściciel hotelu czy pensjonatu mówi, że woda jest filtrowana lepiej nie wierzyć do końca – szczególnie jeśli wakacje spędza się w egzotycznym miejscu – i przed jej wypiciem przegotować ją dobrze. Podczas gotowania zabija się szkodliwe bakterie, które mogłyby wywołać problemy ze strony układu pokarmowego. Popijanie wody z kranu w nieznanym miejscu nie jest dobrym pomysłem i szybko może doprowadzić do komplikacji zdrowotnych. Woda musi być przegotowana albo zakupiona w sklepie, w butelce, z oryginalną nakrętką.
Dbanie o pewne źródła wody jest szczególnie istotne w krajach zagranicznych, pozaeuropejskich, np. Indie, kraje afrykańskie, Meksyk, gdzie nie zawsze można być pewnym braku drobnoustrojów w wodzie. Jednocześnie – niezależnie od miejsca – trzeba wystrzegać się picia wody z rzek oraz jezior, gdyż mogą być zanieczyszczone.
Owoce i warzywa za granicą
Wakacje to czas, kiedy można korzystać z dobrodziejstw natury w postaci owoców oraz warzyw. Trudno sobie odmówić przyjemności podjadania soczystych smakołyków, jednak trzeba uważać, ponieważ i one mogą doprowadzić do pojawienia się komplikacji żołądkowych – biegunki, wymiotów. W skrajnych przypadkach owoce i warzywa z niepewnego źródła mogą powodować żółtaczkę pokarmową.
Aby uniknąć problemów konieczne jest zadbanie o przygotowanie owoców w odpowiedni sposób, czyli sparzenie ich skórki bardzo gorącą, przegotowaną wodą. Samo umycie w misce lub pod kranem usunie jedynie kurz, a nie drobnoustroje. Po oczyszczeniu skórki wrzątkiem obrać z niej owoc i dopiero wtedy jeść albo pokroić na kawałki. Jest to niezwykle istotne przy częstowaniu owocami dzieci, ponieważ ich układ pokarmowy jest wrażliwszy
Niezbędne mycie rąk
Mycie rąk przed jedzeniem powinno stać się nawykiem, jednakże podczas wakacji warto pamiętać o tej czynności szczególnie. Zabawa na plaży, wycieczka, zabawy w parkach rozrywki, wszystko to wymaga używania dłoni i dotykania nimi różnych rzeczy wokół. Nie wszystkie są czyste, a na niektórych mogą znajdować się niekorzystne dla układu pokarmowego bakterie. Jeśli nie zachowa się odpowiedniej higieny rąk, lecz od razu siada się do jedzenia, picia lub odruchowo dotyka się palcami twarzy o przeniesienie wirusów nietrudno. Krótko po tym może pojawić się biegunka albo wymioty. Aby uniknąć dolegliwości konieczne jest przedsięwzięcie środków prewencyjnych czyli mycie dłoni po powrocie do pokoju hotelowego – wodą i mydłem, sama woda to za mało. Gdy planuje się całodniowy pobyt z dala od dostępu do kranu z czystą wodą, warto zaopatrzyć się w żele antybakteryjne do rąk – nie wymagające spłukiwania – albo chusteczki nawilżone o działaniu bakteriobójczym.