Jajka jemy w różnej postaci; smażone, gotowane lub na surowo. Najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę lub pyszny omlet. Są stałym dodatkiem do większości dań i ciast podawanych w przyrządzanych przez nas posiłkach. Zanim zaczniemy spożywać jaja należy sprawdzić świeżość jajek, żeby nie narobić sobie kłopotów zdrowotnych.
Jak ugotować jajko na miękko?
- Do garnka wkładamy jajka
- Zalewamy jajka zimną wodą w taki sposób, żeby wody było więcej około 1 – 2 centymetrów ponad jajka
- Włączamy gaz i czekamy do moment, aż woda zaczyna się gotować
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz do minimum
- W podany sposób gotować jajka przez 2-3 minuty, żeby otrzymać jajko na miękko.
- Na koniec wyciągnij jajka z wody i ostudź zimną wodą
- Smacznego
Jak ugotować jajko na twardo?
W przypadku gotowania jajka na twardo robimy wszystko w ten sam sposób jak to zostało wyżej opisane. Wydłużamy jedynie czas gotowania jajek do 10 – 15 minut.