Najprostszą metodą jest dekorowanie ciast, tortów szprycą cukierniczą. Kosztuje niewiele a dzięki niej możesz z łatwością tworzyć fantazyjne wzory.
Można również udekorować ciasta rulonikami z czekolady. 100 g czekolady (może być mleczna, gorzka lub biała) rozpuść w rondelku. Ciepłą rozsmaruj na pergaminie możliwie jak najcieńszą warstwą. Następnie za pomocą noża lub szpachelki (szpachelką jest wygodniej) zwijaj 2-3 cm ruloniki w stygnącej czekoladzie. Ruloniki włóż do lodówki aby całkowicie stwardniały
Na specjalne okazje możesz udekorować tort czy ciasto kandyzowanymi kwiatami. Świeże kwiaty np. róży, bratków, nasturcji, fiołków czy stokrotek posmaruj lub wymocz w roztrzepanym białku, połóż na blasze pokrytej pergaminem i posyp cukrem pudrem. Teraz kwiaty powinny się suszyć ok. 30 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jeżeli posiadasz foremki do pierników, możesz zrobić ciekawe ozdoby z galaretki. Torebkę galaretki rozpuść w szklance wrzątku i rozlej na płaskiej powierzchni. Gdy zastygnie foremkami do pierników wytnij ozdoby. Jeżeli nie masz foremek, możesz na przykład powycinać kwadraty i ułożyć na wierzchu ciasta efektowną szachownicę.
Prostym i bardzo efektownym sposobem na udekorowanie ciasta jest położenie na nim małych listków o ciekawych brzegach np. pietruszki, koperku i posypanie ciasta cukrem pudrem lub kakao. Teraz wystarczy delikatnie zdjąć listki i podziwiać kształt liści na cieście.
Torty możesz udekorować różami z marcepanu. Potrzebny ci będą masa marcepanowa i czerwony barwnik spożywczy, składniki te możesz kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i supermarketach. Po dodaniu do około 6 gramów marcepanu kilku kropel barwnika rozwałkuj masę marcepanową powycinaj z niej cztery kółka. Kółka te musisz rozpłaszczyć na krawędziach nożem lub łyżeczką. Następnie zwijaj kółka by utworzyć różę. Dla ułatwienia krótki filmik jak to zrobić.
Mamy już podstawową wiedzę jak udekorować ciasta. Jak się okazuje nie jest to ani trudne ani pracochłonne. Zatem do dzieła!