Świeży drób powinien mieć suchą skórę o równomiernej kremowej barwie. Głównym objawem nieświeżości są zielonkawe plamy na części grzbietowej. Kupując drób, warto również zwrócić uwagę na to, czy nogi są giętkie, mostek miękki, a piersi mięsiste oraz jasne. Jeśli to możliwe, lepiej też zrezygnować z zakupów mięsa w hipermarketach. Szczególnie zaś trzeba wystrzegać się drobiu pakowanego, na tackach.
Najlepiej kupować młode okazy drobiu. Można je rozpoznać po miękkim mostku i białej skórze. Warto też pamiętać, że u młodego drobiu tłuszcz jest biały, a nie żółty. Stary kogut natomiast zawsze ma ciemnoczerwony grzebień. Wiek gęsi można zaś dodatkowo rozpoznać po łapkach. Młode sztuki mają łapki szare lub czarne, stare – czerwone. Ostre pazury świadczą o tym, że drób jest świeży i dorastał w naturalnych warunkach.