Ciąża nazywana jest stanem błogosławionym, jednak nie wszystkie jej elementy budzą zachwyt oraz komfort wśród przyszłych mam. Organizm rządzi się swoimi prawami i kobiety odczuwają problemy, z którymi wcześniej nie musiały się przesadnie borykać. Dotyczy to m.in. zaparć, które często dręczą przyszłe mamy w III trymestrze, gdy dziecko intensywnie uciska na układ pokarmowy. Aby nie cierpieć do końca ciąży, warto widzieć jak zapobiegać tej przypadłości.
Oczyszczający błonnik
Zmiana diety w ciąży i znacznie większe patrzenie na to, co wkłada się do ust, powinno łączyć się z dostarczaniem organizmowi błonnika. Jeżeli jest go za mało albo nie ma go wcale, wówczas pojawiają się zaparcia, które ciężko zwalczyć. Błonnik działa na układ pokarmowy niczym szczotka zbierająca zbędne produkty przemiany materii, a do tego poprawia ruch jelit. Dzięki temu dochodzi do zagęszczenia kału oraz łatwiejszego wydalenia go z jelit. Zaletą błonnika są nie tylko jego funkcje, lecz również dostępność, ponieważ znajduje się nie w środkach chemicznych, a w jedzeniu. Szczególnie bogate w niego są płatki owsiane, których powinno się zjadać przynajmniej 4-5 łyżek dziennie. Można dodawać je do jogurtu, do sałatek, do zup. Poza owsianką błonnik występuje w dużej ilości w owocach, w tym w suszonych, jak również w warzywach, zwłaszcza zielonych.
Niezbędne picie
Zbyt mała ilość płynów w diecie także sprzyja powstawaniu zaparć, ponieważ masa w jelitach nie jest w stanie poprawnie się przemieszczać. Z tego powodu trzeba pijać przynajmniej 2-2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej sprawdza się oczywiście niegazowana woda mineralna, lecz nie tylko. Soki warzywne, najlepiej świeżo wyciskane, herbaty owocowe, herbaty ziołowe tak samo dobrze wpływają na nawilżenie układu pokarmowego. Wystrzegać należy się głównie mocnej czarnej herbaty oraz kawy. Zaleta przyjmowania dużej ilości płynów jest również lepszy wygląd skóry, włosów oraz znacznie korzystniejsze samopoczucie, ponieważ woda wypłukuje z ciała wszystkie toksyny.
Ruch na zdrowie
Jelitom bardzo pomaga również aktywność fizyczna. Jeżeli ciąża nie jest zagrożona i lekarz nie sugeruje żadnych przeciwwskazań, kobieta ciężarna nie powinna tylko leżeć, lecz ruszać się w miarę swoich możliwości. Sprzyja to poprawnemu trawieniu, ułożeniu jelit w odpowiedni sposób oraz zmniejszeniu nadprogramowych kilogramów w trakcie ciąży i po ciąży. Dobrze sprawdzają się spacery, aerobik i pilates dla ciężarnych, jak również basen, który dodatkowo odciąża kręgosłup.
Ziółka na zdrowie
Korzystnie w leczeniu zaparć prezentują się również zioła. Ich właściwości lecznicze są szeroko znane, jednak w ciąży trzeba uważać i chęć ich popijania skonsultować z lekarzem. Niektóre z ziół mają zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych, co może prowadzić do poronienia albo przedwczesnego porodu. Do ziół bezpiecznych, a wpływających pozytywnie na układ pokarmowy należą przede wszystkim rumianek oraz koper włoski. Szklankę naparu z nich można z powodzeniem popijać albo po posiłku, albo sączyć przez cały dzień. Prowadzi to do uregulowania działania układu pokarmowego, ruchów jelit oraz przesuwania zbędnych produktów przemiany materii w stronę końcowego odcinka jelit, aż do prawidłowego wydalania.